Economie de timp și energie în procesul de comisionare

17 iun. 2021

Nouă opțiune de echipamente semiautomate pentru selectoarele de comenzi N20 SA și N20 C SA oferite de Linde Material Handling

Rata de productivitate în cazul comisionării la nivelul solului depinde de viteza și precizia operatorului. Distanțele scurte de deplasare și condus oferă economii de timp și efort și sporesc eficiența procesului. Furnizorii de servicii logistice și lanțurile de comerț cu amănuntul pot acum exploata acest potențial de optimizare folosind sortatoarele de comenzi semiautomatizate Linde N20 SA și N20 C SA, împreună cu o nouă opțiune de echipamente (semiautomatizate) care oferă două moduri de antrenare în care echipamentele urmează automat operatorul sau se deplasează înainte. Drept urmare, angajații nu mai trebuie să efectueze activități care nu au valoare adăugată, iar rezultatele operațiunilor de comisionare pot crește cu până la 20%.

Indiferent dacă este vorba de un magazin de bricolaj, un angrosist de alimente, un furnizor din domeniul auto sau de o companie de servicii logistice pe bază de contract, comisionarea utilizează intensiv forța de muncă, solicitând rezistența și vigilența personalului depozitului. Mare parte din proces constă în deplasarea angajaților către rafturi și întoarcerea lor la selectorul de comenzi. Aceasta este o activitate care consumă timp și energie, dar, spre deosebire de preluarea mărfurilor de pe rafturi și amplasarea lor pe suportul de încărcare, nu creează nicio valoare adăugată. „Chiar și doar câteva secunde risipite în timpul fiecărei operațiuni de manipulare se adaugă la mult timp pierdut în cursul zilei de lucru și chiar și doar câțiva pași, repetați de nenumărate ori, se adaugă la oboseala operatorilor și le epuizează energia, care ar putea fi utilizată mai bine pentru efectuarea procesului de comisionare fără erori”, susține Philipp Stephan, Product Manager Automation & Intralogistics Solutions în cadrul Linde Material Handling (MH).

Linde N20

Noile selectoare de comenzi semiautomatizate Linde N20 SA și N20 C SA oferă două moduri de operare în care acestea urmează automat operatorul sau se deplasează înainte. Drept urmare, angajații nu mai trebuie să efectueze activități care nu au valoare adăugată, iar rezultatele operațiunilor de comisionare pot crește cu până la 20%.

În același timp, cerințele pentru personalul din depozite continuă să crească: se așteaptă ca ratele de comisionare să crească, ratele de eroare să se reducă și să se prevină problemele de sănătate. Ca rezultat, procesul de comisionare oferă un potențial mare pentru creșterea eficienței generale a sistemului logistic din depozite - potențial de optimizare care poate fi acum exploatat folosind opțiunea SA oferită de selectoarele de comenzi Linde cu o capacitate de încărcare de până la 2,5 tone. Acest lucru se datorează faptului că ambele moduri semiautomate de operare au ca scop reducerea semnificativă a distanțelor de deplasare și mers pe jos în timpul procesului de comisionare efectuat pe culoare. În același timp, nu mai este necesar ca operatorul să urce și să coboare în mod constant din utilaj, ceea ce reduce riscul de accidente. Acest lucru are efecte pozitive asupra performanței de manipulare și a productivității în depozit.

Linde N20

Opțiunea semiautomată a selectoarelor de comenzi Linde N20 SA și N20 C SA cu o capacitate de încărcare de până la 2,5 tone are ca scop reducerea semnificativă a distanțelor de deplasare și mers pe jos în timpul procesului de comisionare efectuat pe culoare.

Însoțire și deplasare înainte

Unul dintre cele mai frecvente procese care au loc în depozitele cu rafturi la înălțimi mari este comisionarea pe o parte a rafturilor, în timpul căreia un operator se deplasează de-a lungul culoarului și înapoi. Această activitate este susținută de funcția semiautomată „urmează-mă” a selectorului. Dacă operatorul se oprește, utilajul se oprește și el, permițând așezarea mărfurilor de pe raft direct pe palet. Dacă operatorul continuă să meargă, stivuitorul continuă să se deplaseze în față. În acest fel, operatorul merge de-a lungul raftului și colectează marfa fără a fi nevoit să se întoarcă în mod constant la stația de lucru a operatorului și să revină. Mișcarea continuă înainte este declanșată în urma trecerii operatorului pe lângă un anumit punct al utilajului, așa-numitul „perete virtual”.

Dacă selectorul trebuie încărcat din ambele părți, acest lucru se poate efectua folosind funcția „oprire și pornire”. Echipamentul se deplasează prin mijlocul culoarului cu o viteză constantă și este direcționat înainte de către operator folosind telecomanda, purtată în mod ideal pe o centură. În același timp, operatorul merge înainte și înapoi în spatele echipamentului între marginile rafturilor pentru a prelua sau așeza mărfurile - un mod de funcționare potrivit pentru utilizarea în depozite mai mici. Și în acest caz, avantajul este că operatorul nu este nevoit să meargă înapoi către echipament și nici să urce și coboare din acesta în mod repetat.

Ambele funcții se bazează pe tehnologia radio în bandă ultra-largă și pot fi setate cu precizie de centimetri. La sfârșitul culoarului, selectorul se oprește automat pentru a evita coliziunile cu alte echipamente. Urcând în selector, operatorul anulează modul semiautomat și poate direcționa echipamentul în mod manual, către următorul culoar.

Linde N20

Unul dintre cele mai frecvente procese care au loc în depozitele cu rafturi la înălțimi mari este comisionarea pe o parte a rafturilor, în timpul căreia un angajat se deplasează de-a lungul culoarului și înapoi. Această activitate este susținută de funcția semiautomată „urmează-mă” a selectorului.

Siguranță la bord

Având în vedere faptul că una dintre cele mai mari preocupări cu privire la echipamentele automatizate este legată de siguranță, Linde Material Handling a echipat selectoarele de comenzi N20 SA și N20 C SA cu un scaner de siguranță de înaltă performanță, capabil să detecteze persoane și alte stivuitoare în zona din jurul său. Montat foarte jos pe șasiu, scanerul poate detecta și obstacole neașteptate și, prin urmare, poate preveni coliziunile și accidentele. Pentru a evita deteriorarea rafturilor și pentru a oferi operatorilor suficientă libertate pentru a-și putea desfășura munca, utilajul menține o distanță minimă de 50 de centimetri față de rafturi, dar poate fi poziționat și la o distanță mai mare la începutul culoarului, dacă se dorește.

Avantaje măsurabile

Comisionarea semiautomată a comenzilor a fost deja analizată pe larg: testele proprii efectuate de Linde, bazate pe cicluri de lucru obținute din utilizările efective, au arătat că performanța poate fi crescută cu până la 20 la sută, în comparație cu comisionarea manuală. „Investiția în noua opțiune a echipamentului se recuperează de obicei într-un timp redus, datorită traseelor mai scurte, confortului sporit în funcționare și, prin urmare, a performanțelor de comisionare îmbunătățite, precum și a prevenirii erorilor costisitoare”, relatează Philipp Stephan.