Sisteme de transport fără operator (AGV)

Deplasare automată
Sistem de transport fără operator, de la Linde Material Handling

Echipamentul de transport fără operator este un transportor autopropulsat controlat și operat automat, fără contact uman. Se folosește la transportul materialelor cu ajutorul echipamentelor active sau pasive de manipulare a sarcinilor, atât prin tractare, cât și prin susținere.

Sistemele de transport fără operator (AGV) joacă un rol din ce în ce mai important în intralogistica modernă. Termenul reprezintă un sistem general care include echipamente de transport fără operator (AGV-uri), o comandă principală, unități de comunicație de date și stații de încărcare. Echipamentele de transport fără operator (AGV) au o gamă largă de utilizări. Accentul este pus pe sarcina de a transporta mărfuri din punctul A în punctul B fără intervenție umană și astfel preluarea transportului fără valoare adăugată.

AGV-urile oferă numeroase avantaje în depozitarea de zi cu zi: acestea sarcinile de transport repetitive de la angajați, creează o consistență optimizată a procesului și reduc astfel ratele de erori și accidente în depozit. Cu echipamentele autonome din seria MATIC, Linde Material Handling oferă echipamente AGV pentru aproape orice cerință a clienților. Dispozitivul potrivit face parte din această ofertă.

Navigare corectă: astfel funcționează echipamentele AGV

Ca parte a unui sistem de transport fără operator, echipamentele autopropulsate trebuie să se deplaseze rapid și în siguranță prin mediul din depozitul respectiv. Două tipuri de tehnologie de navigație sunt disponibile pentru aceasta.

  • Navigație ghidată AGV se orientează cu această variantă, folosind ajutoare optice sau piste magnetice. Senzorii echipamentelor logistice autonome folosesc această ghidare a benzii pentru a naviga către destinația dorită. Pentru acest tip de ghidare a căii este necesară o planificare anticipată. Companiile trebuie să se gândească cu atenție în avans la modul în care ar trebui să funcționeze rețeaua lor optimă de rute. Modificările ulterioare ale rutelor specificate sunt adesea asociate cu costuri ridicate.
  • Geo-navigație În cazul GEO-navigației (numită și navigație pe contur), AGV-urile sunt controlate de un sistem de navigație asistat de laser. Nu este necesară o infrastructură suplimentară, cum ar fi contrașinele sau reflectoarele de lumină. Echipamentele AGV își scanează împrejurimile în toate direcțiile folosind senzori laser. Geo-navigația este foarte flexibilă și poate fi adaptată la noi rute și medii cu puțin efort. Cartografierea împrejurimilor se va realiza în cursul punerii în funcțiune cu ajutorul echipamentelor AGV. Această metodă face posibilă adăugarea și conducerea pe zone suplimentare cu puțin efort. Dacă este necesar, software-ul de control inteligent coordonează rutele și vitezele mai multor echipamente automate. Linde se bazează, de asemenea, pe geo-navigație pentru echipamentele sale autonome MATIC.

De la mic la mare: aceste echipamente sunt utilizate ca AGV-uri

Aproape orice tip de stivuitor stivuitor industrial, cunoscut în regimul manual poate fi folosit și în configurația unui AGV. Acestea includ echipamente de tractare autonome, transpaleți pentru înălțimi mari de ridicare, transpaleți cu contragreutate pentru înălțimi mari de ridicare, stivuitoare cu catarg retractabil și stivuitoare pentru culoare înguste. Echipamentele cu platformă automatizate, care pot ridica și depune suporturi de încărcare direct de la o stație de transfer sau împreună cu mesele de transport care pot fi accesate de dedesubt, sunt, de asemenea, foarte eficiente, mai ales în cele mai înguste spații.

Seria MATIC de la Linde include următoarele echipamente AGV:

P-MATIC

Echipamentul de tractare electric autonom Linde P-MATIC cu platformă verticală mută sarcini de remorcare de până la 5.000 de kilograme și este ideal, de exemplu, pentru alimentarea halelor de producție din companiile industriale. Este folosit de preferință pentru livrările de producție, îndepărtarea deșeurilor și pentru remorcarea camioanelor cu tonaj mare.

Aflați mai multe

L-MATIC

Transpaletul autonom pentru înălțimi mari de ridicare L-MATIC, de la Linde, este ideal pentru depozitare și preluare la înălțimi mici și pentru transportul pe distanțe lungi. Este optimizat pentru manipularea paleților și a cutiilor din grilaj. Transportă încărcături de până la 1.200 de kilograme și poate ridica și depune paleți de până la 1,60 metri lungime.

Aflați mai multe

L-MATIC HD

Transpaletul automatizat pentru înălțimi mari de ridicare Linde L-MATIC HD este perfect pentru ridicarea și depozitarea încărcăturilor medii-grele. În funcție de model, echipamentele pot transporta încărcături cu o greutate de până la 2 tone. În funcție de greutatea și geometria sarcinii, se pot atinge înălțimi de rafturi de până la 3,20 metri.

Aflați mai multe

L-MATIC AC

Transpaletul autonom pentru înălțimi mari de ridicare L-MATIC AC, de la Linde, dispune de o furcă autoportantă. Acesta pune în mișcare sarcini de până la 1.200 de kilograme și atinge înălțimi ale rafturilor de până la 1,60 metri. Simplifică transportul suporturilor de încărcare închise, de exemplu la transportul transversal de europaleți și este deosebit de potrivit pentru ridicarea mărfurilor de la stațiile de transfer care nu pot fi accesate de dedesubt.

Aflați mai multe

K-MATIC

Ori de câte ori se lucrează la înălțimi deosebit de mari, stivuitorul pentru culoare înguste cu conducere autonomă K-MATIC de la Linde este cea mai bună alegere. Acesta ridică sarcini de până la 1.500 de kilograme și atinge înălțimi de ridicare de până la 14 metri la depozitare și preluare. K-MATIC interacționează perfect cu elemente de infrastructură precum benzile transportoare sau stațiile de ambalare.

Aflați mai multe

R-MATIC

Stivuitorul autonom cu catarg retractabil R-MATIC este proiectat pentru depozitarea și preluarea mărfurilor la o înălțime de până la 11 metri. Acesta manevrează încărcături de până la 1.600 de kilograme. Datorită unui număr mare de catarge posibile, este la fel de potrivit pentru utilizarea în depozite, pentru transportul de materiale și pentru aprovizionarea locurilor de muncă. În depozite, este deosebit de util pentru dimensiunile sale mici, care permite culoare mai înguste și, prin urmare, capacități de depozitare mai mari.

Aflați mai multe

C-MATIC

Echipamentul automatizat cu platformă Linde C-MATIC își demonstrează punctele forte atunci când transportă materiale aproape de sol, în spații înguste. Încărcătura se preia împreună cu mese de transport sub care se poate circula și poate fi așezată oriunde în încăpere, în locul de destinație. Este posibil și transportul între stații de transfer statice sau benzi transportoare. În funcție de model, C-MATIC mută încărcături de 600, 1.000 sau 1.500 de kilograme.

Aflați mai multe

C-MATIC HP

Robotul de transport mobil autonom Linde C-MATIC HP transportă autonom sarcini de până la 1.000 kg pe distanțe medii și mari, pe mese de transport sub care se poate circula, fără o infrastructură instalată fix. Datorită navigației de contur pe bază de laser, echipamentul cu platformă mobilă poate fi folosit foarte bine și în traficul mixt cu alte echipamente.

Aflați mai multe

Eficient și sigur: acesta este motivul pentru care merită trecerea la un AGV

Pentru multe companii, are foarte mult sens și este necesar să treacă complet sau parțial la un AGV, în propria lor intralogistică. Și anume, din următoarele motive:

  • Mai puțin personal: Prin utilizarea echipamentelor AGV, sarcinile de transport care nu adaugă valoare pot fi procesate automat. Pe de o parte, aceasta contracarează deficitul de angajați calificați și, de asemenea, generează economie de costuri. Cu echipamentele logistice controlate manual, personalul necesar este singur responsabil pentru aproximativ 80% din costurile totale.
  • Utilizare continuă: În plus, echipamentele autopropulsate oferă posibilitatea de utilizare 24/7. Pentru a realiza acest lucru, fluxurile de materiale sunt optimizate în cursul automatizării, ceea ce crește semnificativ capacitatea de manipulare în ansamblu.
  • Rată de eroare mai mică: AGV-urile cresc, de asemenea, siguranța în procesul de manipulare a mărfurilor. Rezultatul este o rată mai mică a erorilor și a accidentelor în depozit și, astfel, costuri mai mici din cauza deteriorării mărfurilor sau a infrastructurii clădirii.

Sistem de transport fără operator L-MATIC AC, de la Linde, în acțiune în hala de producție

Mixul este posibil: utilizarea sistemelor AGV în regimul mixt

Un regim mixt de echipamente de transport autonome și echipamente acționate manual este posibil în orice moment. Echipamentele AGV de la Linde pot fi controlate manual dacă este necesar. Acest lucru este posibil deoarece se bazează pe dispozitive manuale care au fost ulterior automatizate. Pentru regimul mixt, stivuitoarele autonome, echipamentele de tractare și transpaleții din seria MATIC dispun de tehnologie de navigație și siguranță inteligentă. Prin urmare, lucrează cu ușurință împreună cu oamenii și echipamentele manuale, chiar și în cele mai înguste spații. Scanerele laser ale echipamentelor AGV permit un proces sigur și previn coliziunile.

Sprinteni și inteligenți

Roboții mobili autonomi (RMA) devin tot mai importanți în intralogistica modernă. Echipamentele de tractare cu platformă autopropulsate sunt utilizate pentru transportul de bunuri automatizat sau parțial automatizat, sporind perceptibil eficiența în depozite și hotspot-uri de logistică.

Aflați mai multe

Complet conectat la rețea: interfețe AGV la sisteme ERP și WMS

Interconectarea este elementul principal pentru buna desfășurare a fluxurilor automate de materiale. Două domenii sunt deosebit de importante: sistemele ERP (Enterprise Resource Planning) permit planificarea și coordonarea vastă a sarcinilor de lucru și resurselor. Sistemele de management al depozitelor (WMS) înregistrează toate mișcările interne ale mărfurilor și măresc eficiența în medii complexe. Pentru o automatizare optimă, echipamentele AGV de la Linde pot comunica cu sistemele ERP și WMS. Funcțiile de control inteligente ale AGV-urilor permit, de asemenea, sincronizarea echipamentelor și a porților automate ale halei. De asemenea, este posibilă conectarea la semafoare și la sistemul de alarmă de incendiu.

Implementat profesional: echipamentele AGV sunt integrate astfel în sistemele existente

Pentru a automatiza secțiuni individuale de proces sau fluxuri întregi de materiale în depozitele existente, este nevoie de sprijinul personalului de specialitate. La dezvoltarea și implementarea unei soluții de automatizare, Linde își însoțește clienții cu propria echipă de implementare. Specialiștii Linde se ocupă de selectarea și proiectarea echipamentelor, de încorporarea acestora în procesele existente și, în final, de operarea instalației. Datorită geo-navigației fără infrastructură, echipamentele pot fi integrate rapid și ușor în procesul existent. Dacă condițiile se schimbă, sistemul poate fi ușor adaptat și redimensionat.

Merită: acestea sunt costurile pentru un AGV

La realizarea unui AGV, cea mai mare parte a costurilor este atribuită achiziției echipamentelor și punerii în funcțiune a sistemului. Depinde de diverși factori cât de mari sunt costurile în cazuri individuale. Mai presus de toate, dimensiunea flotei și complexitatea aplicației. Experiența a arătat că investiția într-un echipament AGV își merită costul foarte repede. Nu în ultimul rând pentru că, datorită automatizării, procesele sunt optimizate și se economisesc costuri considerabile de personal.

FAQ - Întrebări frecvente despre AGV

Ce se înțelege prin sistem de transport fără operator (AGV)?

În cazul unui AGV, echipamentele logistice autonome preiau sarcini de transport și depozitare. Echipamentele AGV folosesc de obicei șine sau benzi magnetice pentru a se orienta. Echipamentele MATIC de la Linde, pe de altă parte, folosesc geo-navigația mult mai flexibilă, în care echipamentele AGV își găsesc drumul folosind senzori laser. AGV-urile sunt utilizate pentru transportul materialelor, depozitarea și preluarea pe rafturi, transferul materialului către sistemele de transport și furnizarea de materiale către liniile de producție.

De ce ar trebui să optați pentru un AGV?

AGV oferă numeroase avantaje. Acestea includ în special maximizarea eficienței fluxurilor interne de materiale. Acest lucru se datorează faptului că un AGV crește claritatea și capacitatea de control a propriilor fluxuri de materiale. În plus, AGV-urile reduc dependența de personal, reduc riscul de accidente și daune de transport și în același timp măresc fiabilitatea proceselor de transport. Mai mult decât atât, AGV îmbunătățesc claritatea și capacitatea de control a propriilor fluxuri de materiale.

Care este diferența dintre AGV-uri și roboții mobili autonomi (AMR)

Un AGV este un sistem complet pentru automatizarea proceselor din fluxul intern de materiale. Se compune, printre altele, din echipamentele cu transport fără operator (AGV), comandă principală, unități de comunicație de date și stații de încărcare. Echipamentele folosite se deplasează pe rute definite și folosesc geo-navigația liberă pentru orientare. Roboții mobili autonomi (AMR), pe de altă parte, se bazează mai mult pe navigația flexibilă, pentru care nu este necesară nicio infrastructură suplimentară, controlul având loc și prin intermediul unor coduri QR.

Ce tipuri de AGV-uri există?

În configurația unui AGV sunt utilizate diferite tipuri de echipamente, inclusiv echipamente de tractare automatizate, transpaleți pentru înălțimi mari de ridicare, transpaleți cu contragreutate pentru înălțimi mari de ridicare, stivuitoare cu catarg retractabil și stivuitoare pentru culoare înguste. Echipamentele cu platformă automatizate sunt, de asemenea, o alegere bună pentru transportul pe distanțe scurte și medii în spații înguste. În funcție de modelul echipamentului utilizat, FTS pot îndeplini diverse sarcini de lucru, inclusiv transportul de la podea la podea, de la podea la raft sau de la transportor la transportor.

Ce sisteme de siguranță se utilizează la AGV-uri?

Echipamentele AGV sunt echipate cu o varietate de soluții de siguranță care ajută la asigurarea unui flux de materiale fără riscuri. Standardele comune includ scanere laser cu diferite zone de siguranță și zone de supraveghere, precum și perdea de laser pentru a detecta obstacolele care planează. De asemenea, echipamentele sunt echipate cu un buton de oprire în caz de urgență.

Pentru cine sunt potrivite AGV-urile?

AGV-urile sunt ideale pentru companiile care au atins deja un grad ridicat de standardizare în procesele lor de flux de materiale. Printre altele, aceasta se referă la standardizarea suporturilor de încărcare și la regularitatea cu care anumite încărcături trebuie să fie transportate din punctul A în punctul B. Practic, se poate spune: cu cât există mai multă standardizare, cu atât automatizarea este mai eficientă. Este deosebit de economic să utilizați AGV-uri în operațiuni cu mai multe schimburi.

Reportaje cu utilizatori - Sisteme de transport fără operator în acțiune

HOLTER: Doi creatori de valoare la putere maximă

Doi transpaleți Linde L-MATIC își fac rutele la specialistul austriac în echipamente sanitare HOLTER, între depozit și zona de expediere. Între timp, colegii umani se concentrează pe deplin asupra muncii lor reale: selectarea comenzilor de valoare.

Aflați mai multe