Suport pentru depozitarea agilă, flexibilă și autonomă

8 mar. 2022

Noile echipamente robotizate Linde C-MATIC extind portofoliul de soluții automatizate Linde Material Handling

Echipamentele autonome de transport deschid oportunități mari pentru o logistică internă mai eficientă. Cu roboții săi mobili Linde C-MATIC, Linde Material Handling își extinde portofoliul de soluții automate cu trei ajutoare logistice compacte, agile și flexibile pentru deplasarea orizontală a mărfurilor în depozite și producție.

Roboții industriali ridică și transportă în mod autonom încărcături și se deplasează pe baza codurile QR, care sunt utilizate de peste un deceniu. Dar, abia acum multe companii descoperă beneficiile acestor echipamente compacte pentru fluxul lor intern de materiale. „Comerțul online, lipsa continuă de personal, creșterea circulației mărfurilor din depozite și de pe liniile de producție, dar și cerințele de siguranță tot mai mari pentru a preveni vătămările corporale și daunele materiale au determinat companiile să caute soluții inteligente pentru aceste provocări. În acest context, gama tot mai mare de sisteme automate și autonome este foarte utilă pentru multe companii”, menționează Philipp Stephan, Product Manager Automation & Intralogistic Solutions.

Noii roboți de transport Linde C-MATIC, compacți și foarte manevrabili, pot face față încărcăturilor maxime de 600, 1.000 și respectiv 1.500 de kilograme, într-un mod rapid și agil. „Platformele pe roți”, care au în jur de un metru lungime și puțin sub un metru lățime, se pot întoarce atât pe loc, cât și cu sarcina preluată. Acest lucru înseamnă că necesită puțin spațiu pentru manevrele de deplasare sau de întoarcere și sunt potrivite pentru spațiile de depozitare înguste. „Echipamentele pot fi utilizate într-o gamă extrem de largă de aplicații: transportarea componentelor auto către liniile de producție moderne, mutarea prin depozit a materialelor de construcție, pieselor de schimb, hârtiei sau articolelor vestimentare aflate pe paleți sau în boxpaleți metalici din plasă de sârmă sau operațiuni de picking, urmând astfel un concept de picking practicat în primul rând în comerțul online cu amănuntul”, relatează expertul în produse automatizate Stephan.

Încărcarea sarcinii prin intermediul unei mese sau a unui palet

Echipamentele autonome cu platformă pot ridica încărcături în două moduri diferite: în primul rând, printr-o masă de transport sub care se poziționează robotul, pe care sunt așezate mărfurile, în al doilea rând prin intermediul unui palet sau un boxpalet metalic din plasă de sârmă. Poziționat sub centrul mesei, un cod QR asigură faptul că mărfurile transportate nu sunt doar ridicate central și aliniate corect, dar pot fi și identificate clar. Aceasta înseamnă că mărfurile și transportul lor prin depozit pot fi urmărite. În al doilea rând, echipamentul de transport robotizat poate ridica paletul direct sau printr-o placă adaptoare montată permanent de la o stație de transfer sau de la un transportor cu role.

Manipularea mărfurilor este complet automată: Linde C-MATIC se deplasează într-un punct de transfer definit și plasează suprafața dispozitivului de manipulare a încărcăturii central, sub masa de transport sau sub paletul poziționat într-un suport de transfer. Căruciorul ridică apoi încărcătura și o aduce în zona de depozitare desemnată cu o viteză de până la 7,2 km/h. Navigarea prin zona înconjurătoare se realizează prin intermediul codurilor QR plasate într-un model de grilă pe podea și citite de camera QR instalată pe echipamentul automat. Roboții de transport primesc informații despre destinația aflată la o distanță scurtă spre medie, de la sistemul de management al depozitului, de ex. „Linde Warehouse Navigator”. Software-ul echipamentului determină traseul optim prin depozit/hală pentru fiecare operațiune individuală de transport.

Linde C-MATIC

Noii roboți de transport Linde C-MATIC sunt compacți, agili și se deplasează autonom prin depozite sau zonele de producție. Încărcăturile sau suporturile de încărcare pot fi preluate prin intermediul unei mese de transport sau printr-o placă adaptoare montată permanent.

Un scaner laser asigură detectarea fiabilă a obstacolelor în mișcare sau staționare. Datorită procesării informațiilor în timp real, Linde C-MATIC își adaptează viteza la situația respectivă și rămâne staționar până când oamenii și utilajele au părăsit zona monitorizată. Echipamentul evită în mod automat obstacolele fixe. De asemenea, emite semnale de avertizare vizuale și acustice. Întrerupătoarele de oprire de urgență amplasate pe toate cele patru părți permit intervenția manuală. Amortizoarele mecanice montate de jur împrejur protejează echipamentul împotriva daunelor cauzate de coliziune.

O gamă largă de aplicații

Cea mai comună aplicație este transportul pe linia de fabricație, între două puncte. Dar roboții de transport pot interacționa și cu alte echipamente autonome sau automate, cum ar fi stivuitoarele pentru culoare înguste, stivuitoarele cu catarg retractabil sau stivuitoarele de paleți, prin depunerea sau ridicarea mărfurilor în puncte de transfer definite. Încărcarea bateriei litiu-ion este controlată de software: dacă încărcarea scade sub un nivel definit sau dacă în prezent nu trebuie efectuată nicio operațiune, C-MATIC se deplasează la stația de autoîncărcare și așteaptă acolo următoarea sarcină de realizat.