Tehnologia Li-ION de la Linde

Sistem energetic pentru intralogistica de astăzi și de mâine
Transpalete electrice Linde echipate cu baterii Li-ION Linde utilizate într-un depozit

Creșterea presiunii costurilor, termenele stricte și vârfurile de comenzi dificil de estimat: dinamica activității de logistică schimbă cerințele echipamentelor de depozitare și ale stivuitoarelor. Mai presus de toate, ele trebuie să fie disponibile constant și flexibile în utilizare. În același timp, siguranța și economia contează. Aceasta înseamnă că și sistemele energetice sunt puse la încercare.

O trecere la mobilitatea electrică este vizibilă în prezent nu numai în lumea automobilelor. Industria utilajelor este un deschizător de drumuri în această privință de multă vreme. De ceva timp, există o cerere din ce în ce mai mare de stivuitoare electrice în loc de stivuitoare cu combustie internă. Provocarea: asigurarea unei disponibilități a utilajului la fel de mare ca cea a utilajelor pe bază de motoare cu combustie internă. Aici intră în joc tehnologia Li-ION. Aceasta și-a dovedit deja utilitatea în viața de zi cu zi - de exemplu la smartphone - și aduce o serie întreagă de avantaje pentru stivuitoare în comparație cu bateriile cu plumb:

Stivuitoare Linde și echipamente pentru depozite, cu baterii Li-ION de la Linde

Reîncărcare scurtă și rapidă

Bateria poate fi încărcată chiar și în pauze scurte de lucru, nu mai sunt necesare reîncărcări costisitoare și consumatoare de timp.

Eficiență energetică mai mare

Până la 30% mai multă energie datorită densității energetice mai mari și eficiență generală ridicată a sistemului.

Sistem puternic

Fără pierderi de performanță chiar și atunci când nivelul de încărcare a bateriei scade.

Soluție ușor de utilizat

Fără scurgeri de gaze și acizi periculoși din baterie. Nu necesită întreținere și este ușor de curățat.

Tehnologia Li-ION de la Linde
Transpalete cu baterii Li-ION de la Linde, într-un depozit frigorific

Ideal pentru toate domeniile de aplicare

Tehnologia Li-ION este în principiu potrivită pentru toate domeniile de aplicare. Avantajele se remarcă în special în aplicațiile intensive, de exemplu în operarea pe mai multe schimburi, în depozitarea refrigerată sau în industria băuturilor.

Datorită tehnologiei care nu necesită întreținere și este ușor de curățat, nu apar contaminări cu gazele sau acidul de baterie. Prin urmare, bateriile Li-ION sunt potrivite și pentru activități deosebit de sensibile, cum ar fi în industria farmaceutică sau alimentară.

Pentru companiile care caută o alternativă fără emisii la flota lor de motoare cu combustie, stivuitoarele cu baterii Li-ION sunt o alegere bună.

Avantajele soluției Li-ION de la Linde

Stivuitor electric conectat la încărcătorul Li-ION

Soluția Li-ION de la Linde pentru stivuitoare și echipamente pentru depozitare îmbunătățește operarea și manipularea. Aceasta crește disponibilitatea stivuitoarelor, face operarea mai economică, mai sigură și, în același timp, mai durabilă. Mulți utilizatori apreciază avantajele practice în munca de zi cu zi.

Economie

Bateriile Li-ION cresc economia flotei utilizate. Acest lucru rezultă din avantajele tehnologice ale acestui sistem energetic, ce oferă numeroase beneficii în timp și costuri în logistica de zi cu zi și în infrastructura asociată:

Eficiență ridicată a sistemului

Soluția Li-ION de la Linde asigură o eficiență deosebită a sistemului. Combinația dintre o baterie Li-ION de la Linde și încărcătorul Linde aferent crește randamentul energetic cu 30%, comparativ cu bateriile cu plumb. Acest lucru duce la reducerea costurilor pentru energie.

Gestionarea inteligentă a bateriei

În plus, unitatea de control a stivuitorului și gestionarea bateriei sunt coordonate optim, de exemplu prin interfața magistralei CAN, care permite sistemelor să comunice între ele. Sistemul compensează sarcinile de vârf și asigură întotdeauna suficientă energie. Acest lucru protejează bateria și prelungește durata de operare și de viață.

Costuri de întreținere și manipulare reduse

Bateriile convenționale cu plumb necesită o serie întreagă de costuri de întreținere și manipulare, care sunt eliminate complet în cazul bateriilor cu Li-ION. Printre acestea se numără, de exemplu, costurile unei a doua baterii, costurile cu personalul necesar pentru umplerea bateriilor cu apă și înlocuirea bateriilor.

Infrastructură convenabilă de încărcare

La aceasta se adaugă eliminarea infrastructurii complexe de încărcare, cu compartiment separat pentru baterii și echipamentul de vidare pentru gaze. În schimb, încărcătorul pentru bateriile Li-ION poate fi plasat în mod flexibil în punctele sensibile, de exemplu pentru o scurtă reîncărcare în apropierea zonelor de pauză sau, pentru a economisi timp de conducere, în imediata apropiere a zonei de utilizare.

Disponibilitate

Pentru operațiuni logistice eficiente și rapide, echipamentele pentru depozitare și stivuitoarele trebuie să fie disponibile cât mai mult posibil. Acesta este unul dintre punctele forte ale bateriilor Li-ION de la Linde. Spre deosebire de bateriile cu plumb, tehnologia este extrem de eficientă și flexibilă când vine vorba de cicluri și frecvențe de încărcare.

Viteză mare de încărcare

Bateriile Linde pot trece printr-un ciclu de încărcare completă în doar o oră. În funcție de intensitatea de utilizare, stivuitorul poate fi lăsat la încărcat în timpul pauzei de prânz, fiind apoi din nou disponibil timp de mai multe ore, datorită posibilității de încărcare rapidă.

Duratele scurte de reîncărcare sunt de preferat

În cazul bateriilor convenționale, se recomandă numai ciclurile complete de încărcare pentru a proteja bateriile. Altfel stau lucrurile cu bateriile cu Li-ION: chiar și reîncărcarea extrem de scurtă de doar câteva minute este nu doar posibilă, ci chiar de dorit. Starea lor ideală de încărcare este de aproximativ 20 până la 80% din capacitatea totală. Flexibilitatea în încărcare crește semnificativ disponibilitatea generală a stivuitoarelor.

Protecție individuală împotriva descărcărilor accentuate

Tehnologia cu magistrală CAN de la Linde permite reglări personalizate pentru protecția împotriva descărcărilor accentuate. Atunci când se apropie de capacitatea reziduală minimă, gestionarea bateriilor Li-ION reduce performanța funcțiilor de conducere și ridicare. Această valoare poate fi reglată în funcție de cerințele individuale ale clientului pentru a atinge echilibrul dorit între disponibilitatea stivuitorului și protecția bateriei.

Capacități adecvate utilizării

Linde oferă două capacități diferite pentru fiecare tip de baterie. Acest lucru permite companiilor să determine individual alimentarea cu energie pentru stivuitoare în funcție de intensitatea utilizării specifice. De exemplu, este posibil să utilizați bateria mare dintr-un stivuitor timp de trei schimburi, fără a fi necesară reîncărcarea în timpul funcționării dintr-un schimb.

Siguranță

Tehnologia Li-ION de la Linde este la cel mai înalt nivel și în ceea ce privește siguranța operatorului și a stivuitorului. Inginerii de la Linde au dezvoltat un concept complet de siguranță pentru întregul sistem de baterii și stivuitoare. În faza de dezvoltare, bateriile trec printr-un program de teste speciale de stres și accidente.

Fără gaze periculoase

În timp ce hidrogenul generat în bateriile cu plumb se poate transforma în oxidrogen periculos, acest risc nu se aplică bateriilor cu Li-ION. Prin eliminarea necesității de înlocuire a bateriilor cu plumb, operatorii nu mai sunt nici ei expuși riscului de vătămare. Deoarece celulele Li-ION nu necesită aproape nicio întreținere, operatorul nu poate intra în contact cu acizii periculoși.

Sertarul testat împotriva accidentelor

În cazul accidentelor cu stivuitoare, forțe enorme acționează datorită greutății. Pentru a se asigura că bateriile Li-ION din stivuitoare sunt protejate chiar și în situații extreme, acestea au fost supuse unui test de avarie a sarcinii maxime. După cum este prezentat în videoclip: datorită oțelului cu grosime de 25 mm, sertarul bateriei împiedică penetrarea unui braț al furcii chiar și la viteze mari. Proiectarea mecanică a bateriei corespunde de asemenea standardelor de înaltă calitate Linde.

Sistem de siguranță pe mai multe niveluri

Sistemul de siguranță pe mai multe niveluri al bateriilor Li-ION de la Linde funcționează la nivelul celulei, al modulului și al bateriei. În plus, managementul bateriei asigură utilizarea optimă a bateriei prin monitorizarea și armonizarea continuă a funcțiilor stivuitorului, a proceselor de încărcare și a sistemului de baterii. Acest lucru previne deteriorarea cauzată de suprapresiune, supraîncălzire, încărcare excesivă sau descărcare accentuată.

În plus, nu numai că stivuitorul și bateria sunt conforme CE, dar întregul sistem constând din stivuitor, baterie și încărcător poartă, de asemenea, sigiliul CE de avizare pentru siguranță testată. Acest lucru nu este de obicei garantat atunci când bateria este achiziționată ca o componentă individuală.

Durabilitate

Sistemele energetice moderne nu numai că sunt extrem de eficiente, ci protejează oamenii și mediul. Bateriile Li-ION de la Linde îndeplinesc toate cerințele în materie de durabilitate. De exemplu, funcționarea lor este complet lipsită de emisii.

În plus, operarea stivuitoarelor și a utilajelor pentru depozite cu această tehnologie este semnificativ mai eficientă din punct de vedere energetic, adică se consumă mai puțină energie pentru a obține aceeași putere totală.

Ciclu de viață extins

Producerea bateriilor Li-ION generează și mai puțini poluanți decât în cazul bateriilor convenționale cu plumb. Un alt avantaj al tehnologiei este ciclul de viață mai lung al bateriilor, care ajută la conservarea resurselor de mediu.

Proces complet de reciclare

La Linde, durabilitatea începe cu producerea bateriilor și continuă după sfârșitul ciclului de viață. Pentru că, în ciuda duratei de viață îndelungate, bateriile Li-ION vor ajunge și ele în cele din urmă la sfârșitul vieții. În acest caz, bateriile pot fi returnate tuturor partenerilor de servicii din rețeaua Linde. De acolo sunt transportate la o companie certificată de reciclare, cu care Linde a pus la punct un proces complet de reciclare pentru bateriile sale Li-ION.

Aici bateriile sunt demontate mai întâi și componentele lor sortate. Componentele și cablurile electronice merg la reciclarea obișnuită. Celulele bateriei, pe de altă parte, sunt topite, prelucrate metalurgic, iar elemente valoroase precum litiu, cobalt și nichel sunt reutilizate. Cu acest proces integrat, Linde este unul dintre pionieri în ceea ce privește reciclarea bateriilor Li-ION în intralogistică.

Descărcați mai multe informații despre bateriile noastre Li-ION aici