Cum convinge Linde E160 chiar și fanii diesel înveterați

Silențios, dar puternic
Stivuitor electric pentru sarcini mari E160 de la Linde Material Handling la Asset VRS.

Un stivuitor pentru sarcini mari cu acționare electrică – poate asta să funcționeze? Această întrebare și-au pus-o cei de la Asset VRS, un furnizor și producător lider de sisteme de reținere rutieră din Marea Britanie. Dar nu a durat mult până când Linde E160, cu bateria sa Li-ION, să-și demonstreze avantajele considerabile.

Este cel mai mare sediu al Asset VRS din Regatul Unit: Pe o suprafață de aproximativ 57.000 de metri pătrați, compania depozitează în Newport-ul galez, la câteva minute distanță cu mașina la sud de capitala Cardiff, parapete de autostradă speciali și le pregătește pentru livrare. Componentele cu o lungime de până la 12 nu sunt sub niciun chip ușoare. Cu fiecare proces de transport, pe furcile de stivuitor ajung 14,5 tone impunătoare. „În plus, livrăm elemente din beton, care cântăresc între 4 și 8,5 tone”, explică managerul sediului, Gavin Teague. Pentru aceasta, s-au bazat cu succes până acum pe stivuitoarele diesel, printre altele cu o capacitate portantă de 10 și 16 tone.

În cele din urmă, compania dorește să își reducă treptat emisiile de CO2 și depune eforturi pentru un mod per total mai ecologic de a face afaceri. Printre altele, la sediu ar urma să fie instalat câteva turbine eoliene și panouri solare pentru generarea propriului curent electric verde. În această privință a fost clar pentru responsabili faptul că trebuie să pășească pe noi căi și în ceea ce privește logistica. Iar acele căi au dus Asset VRS direct la Linde E160 cu baterie Li-ION. „Am fost foarte entuziasmați, însă într-o oarecare măsură și sceptici în ceea ce privește potrivirea utilajului cu sarcinile noastre dificile de transport”, își amintește managerul sediului, Gavin Teague.

Performanța rămâne, nivelul de siguranță crește

Profesioniștii în logistică ai Asset VRS au avut parte de prima experiență „aha” deja la momentul livrării noului utilaj. „Mărimea stivuitorului electric ne-a surprins pe toți - asta deoarece era mai scurt decât stivuitoarele cu motor cu combustie internă cunoscute”, povestește Gavin Teague. Și deja după primele utilizări, s-a dovedit că pachetul de putere electric putea face față fără efort, în comparație cu variantele similare diesel, în ceea ce privește performanța - nota bene: cu siguranță suplimentară: „Cabina de protecție a operatorului prevăzută cu geamuri de jur împrejur oferă o vizibilitate mult mai bună. Datorită contragreutății cu formă specială, și spatele utilajului este vizibil”, relatează Teague. „Totodată, stivuitorul electric lucrează atât de silențios, încât putem să vorbim cu ușurință unii cu ceilalți. Acest lucru face comunicarea mult mai rapidă și mai clară, deoarece nu trebuie să primim indicații cu mâna, ca la stivuitoarele cu motor cu combustie internă.”

Stivuitor electric pentru sarcini mari E160 de la Linde Material Handling
Concentrare mai bună în timpul utilizărilor mai îndelungate

Nivelul redus de zgomot este, desigur, cel mai bine primit și în rândul colegilor lui Teagues. Aceștia nu mai au nevoie acum de protecție auditivă și, datorită vibrațiilor reduse în timpul utilizărilor mai îndelungate, conduc mai relaxați. „În mod clar un mare câștig pentru sănătate și siguranță”, confirmă Gavin Teague - și adaugă: „După trei luni de funcționare de probă, pot spune că procesele noastre de operare au profitat încă din prima zi și nu au fost semnalate nici probleme, nici defecțiuni.”

Stivuitor electric E160 de la Linde Material Handling
Stivuitor electric E160 de la Linde Material Handling
Stivuitor electric pentru sarcini mari E160 de la Linde Material Handling.
Stivuitor electric E160 de la Linde Material Handling
Stivuitor electric E160 de la Linde Material Handling
Stivuitor electric pentru sarcini mari E160 de la Linde Material Handling.

Și cum funcționează încărcarea bateriei?

„Recunosc că am avut emoții la început în ceea ce privește capacitatea de încărcare a stivuitorului și, periodic, am reîncărcat parțial bateria”, afirmă managerul sediului. „Ne-am dat seama însă rapid, că reîncărcarea este cât se poate de suficientă pentru o întreagă tură, așadar pentru aproximativ 10 ore. Uneori, la finalul zilei, bateria este încă încărcată până la 50 de procente. Reîncărcarea în sine este foarte simplă: La finalul turei, stivuitorul este pur și simplu conectat la încărcător - în dimineața următoare, acesta este complet încărcat și gata de utilizare.”

Stivuitorul electric E160 de la Linde Material Handling transportă fără efort sarcini de până la 16 tone.

Asset VRS

Asset VRS este un furnizor și producător lider de sisteme de reținere rutieră din Marea Britanie. Compania face parte din Grupul Hill & Smith și oferă, de la depourile amplasate strategic în Regatul Unit și Irlanda, servicii de montare cuprinzătoare pentru bariere de siguranță temporare și permanente pentru autostradă. Depoul principal se află în zona portuară a orașului galez Newport; alte locații se află, printre altele, în Southampton, Sevenoaks (Kent), Nottingham, Wigan, Glasgow, Belfast și Dublin.