Stivuitoarele X de la Linde conving la specialistul în schele Layher

Echipat pentru viitor
Linde X50 în acțiune la Wilhelm Layher GmbH & Co KG.

„Este posibil mai mult”: Wilhelm Layher GmbH & Co KG își desfășoară activitatea pe baza acestei promisiuni către clienți, în calitate de lider pe piața mondială în ceea ce privește sistemele de schele inovatoare. Faptul că motoul atrăgător al firmei poate fi transpus și în intralogistică este dovedit de utilizarea stivuitoarelor electrice seria X, de la Linde MH. La sediul central al companiei, acestea preiau fără probleme aceleași sarcini precum colegii lor cu motor cu ardere internă - și ar putea deveni în curând parte integrantă fixă a flotei.

Strict vorbind, rolul ajutorului etern silențios este destul de ingrat, mai ales că, în cazul schelelor, este vorba de un rol decisiv: Fără aceste „construcții auxiliare provizorii” nu am putea să admirăm în prezent nici piramidele, nici alte minuni alte artei antice a construcțiilor - iar orașele noastre moderne ar fi oferit, de asemenea, un aspect transparent. Profesioniștii în schele din cadrul Wilhelm Layher GmbH & Co KG nu au nevoie să li se explice acest lucru - în cele din urmă, compania înființată în 1945 a devenit lider pe piața mondială în domeniul producției de sisteme de schele, sisteme de protecție și evenimente, schele mobile și scări: „Doar în sediul central din Güglingen-Eibensbach prelucrăm anual peste 30 de milioane de tuburi de oțel și încărcăm zilnic în medie 100 de camioane cu produsele noastre”, declară Dr.-Ing. Fritz Barth, Director Service Tehnic și Investiții.

Sus și jos în permanență - iar asta, mot à mot

Cel mai târziu, în acest punct intră în joc celelalte „ajutoare” de la sediu: 45 de stivuitoare cu contragreutate cu transmisie diesel, care, printre altele, răspund de transferul producției și de încărcare. Însă de ce diesel? Directorul de logistică Patrick Reiner: „Aici, pe marginea parcului natural Stromberg-Heuchelberg, ne aflăm într-un loc cu adevărat idilic, însă asta vine cu un preț: Terenul firmei noastre este terasat pe măsură, există foarte multe urcușuri, tranziții de nivel, rampe și altele asemenea.” În plus, distanțele mari pe arealul de aproximativ 250.000 de metri pătrați nu face mai ușoară munca stivuitoarelor. Acest mix de sarcini grele, voluminoase - printre care se află și grinzile cu zăbrele din oțel cu o lungime de până la 10 metri - și condiții geografice dificile a creat pentru mult timp impresia că nu există o alternativă la transmisia diesel.

Aici decide puterea

În spatele concentrării de până acum asupra transmisiei diesel, nu s-a aflat sub nicio formă reținerea față de alte sisteme energetice. Reiner: „În ultimii ani, am testat iar și iar stivuitoare electrice clasice cu capacitate de ridicare de până la cinci tone; însă acestea erau inferioare stivuitoarelor cu motor cu ardere internă, în ceea ce privește performanța. Iar noi nu putem pur și simplu să ne permitem să oferim clienților noștri mai puțină performanță - și, prin aceasta, mai puțină productivitate.” Cu toate acestea, așa cum este firesc pentru o companie care își desfășoară activitatea conform promisiunii „Este posibil mai mult”, ne-am pus iar și iar aceeași întrebare și în ceea ce privește stivuitoarele. Până când echipa Layher a întâlnit un răspuns posibil. Acel răspuns a fost livrat de Linde MH sub forma noii generații de stivuitoare electrice Linde X20 – X35, cu promisiunea E = V (electric = motor cu ardere internă).

Stivuitoarele seria X de la Linde preiau aceleași sarcini precum colegii lor cu motor cu ardere internă.
Chiar și sarcinile grele, voluminoase - precum grinzile cu zăbrele din oțel cu o lungime de până la 10 metri - nu reprezintă o problemă pentru X50 de la Linde.
Stivuitoarele electrice de la Linde Material Handling perseverează fără dificultate chiar și în timpul numeroaselor deplasări ascendente.
Stivuitoarele seria X de la Linde preiau aceleași sarcini precum colegii lor cu motor cu ardere internă.
Chiar și sarcinile grele, voluminoase - precum grinzile cu zăbrele din oțel cu o lungime de până la 10 metri - nu reprezintă o problemă pentru X50 de la Linde.
Stivuitoarele electrice de la Linde Material Handling perseverează fără dificultate chiar și în timpul numeroaselor deplasări ascendente.

Predecesorii probei de forță!

„Un stivuitor electric care să reprezinte un echivalent valoros al stivuitoarelor cu motor cu ardere internă în ceea ce privește performanța? Asta ni s-a părut destul de interesat”, subliniază dr. Barth - și completează cu un zâmbet ușor: „Desigur că ne-am dorit dintotdeauna să cunoaștem cu precizie ceva de acest gen din zonă, motiv pentru care am început un test pe teren.” Protagonistul acelui test pe teren a fost un Linde X30, care a trebuit să dovedească dacă are cele necesare pentru decorul plin de provocări al Layher, nu doar în comparație cu echivalentele sale pe diesel, ci și în comparație cu alte stivuitoare electrice de alți jucători din piață. În caietul de sarcini, în afară de caracteristici precum viteză, forță portantă și manevrabilitate, punctul principal a fost performanța. Spre uimirea tuturor, Linde X30 a perseverat fără dificultate, chiar și în timpul numeroaselor deplasări ascendente.

Dr. ing. Fritz Barth, Director Service tehnic și Investiții la Layher
Vedem electrificarea ca pe o parte integrantă importantă a strategiei noastre generale de sustenabilitate. Stivuitoarele nu constituie o excepție.

Dr. ing. Fritz Barth, Director Service tehnic și Investiții la Layher

Entuziasm: mare - tonaj: preferabil, și mai mare

Așadar, ecuația E = V a funcționat pe deplin pentru Linde X30. „Într-adevăr, stivuitorul poate să facă totul la fel de bine ca un stivuitor cu motor cu ardere internă. Testele noastre au arătat acest lucru fără îndoială”, rezumă Patrick Reiner rezultatele verificării la nivel intern. Cu toate acestea, a rămas o variabilă - și anume, forța portantă. Asta deoarece pentru încărcarea produselor lungi și a elementelor de schele cu o greutate de câteva tone, compania are nevoie de fapt de utilaje cu tonaje mai mari. „Layher folosește în acest sediu stivuitoare diesel de la Linde de tip H40 și H45 - cu alte cuvinte: X30 ar fi pur și simplu prea mic pentru o utilizare regulată”, descrie Gerhard Bauer, Director Servicii Clienți la partenerul din cadrul rețelei Linde MH, Hofmann Fördertechnik. Vestea că Linde MH a început deja să își „îmbunătățească” seria X în ceea ce privește tonajul a venit la timp.

Performanța întâlnește precizia

Între timp, profesioniștii în schele au pus la încercare, în strânsă coordonare cu Linde MH și Hofmann, un utilaj de pre-serie al Linde X50 în condiții reale - așadar, în ture duble de lucru, la depozitare și încărcare. În cazul din urmă, stivuitoarele au trebuit să își demonstreze forța într-un mod viguros. O sarcină de lucru pe care prototipul a stăpânit-o cu brio: „X50 chiar are putere, în ceea ce privește performanța de conducere nu se observă nicio diferență față de diesel - indiferent dacă se merge în sus sau în jos”, declară entuziasmat Waldemar Pepke. În afară de forța mare, pentru angajații Layher un avantaj este sensibilitatea tipică stivuitoarelor electrice. „Trebuie să ne apropiem de un singur camion de până la 80 de ori, până când este încărcat complet. Cu noul utilaj, putem să lucrăm extrem de precis. În plus, încălzirea puternică din cabină este grozavă pentru deplasările în exterior”, completează Pepke.

Linde X50 în acțiune la Layher
Aici, totul se potrivește

Cuvântul-cheie precizie: Pentru împărțirea joburilor de operare a utilajelor, compania utilizează unul dintre cele mai complexe sisteme de control al stivuitoarelor din întreaga lume. Fiecare utilaj dispune de un terminal mare, care afișează o hartă a depozitului precisă până în cele mai mici detalii și care ghidează angajații către mărfurile care urmează să fie încărcate. Datorită navigației cu laser, această ghidare funcționează în depozit cu o precizie de câțiva centimetri, iar display-ul prezintă tridimensional mărfurile respective. „Linde X50 ne permite să obținem date pentru sistemul nostru de control direct la magistrala CAN, de exemplu, poziția exactă a furcilor. Acesta este un alt avantaj mare”, explică Directorul de Logistică - Patrick Reiner. Utilajul de test excelează și în ceea ce privește anduranța. În ciuda intensității foarte mari a puterii, cu o încărcare completă a bateriei și opriri scurte pentru încărcare intermediară în pauzele de lucru, se trece fără probleme prin două ture de lucru.

Cu acestea chiar se poate lucra

Din octombrie 2022, Linde X50 zboară pe arealul întins al companiei Layher din Güglingen-Eibensbach – și, mulțumită nivelului scăzut de zgomot, își merită atributul de „ajutor silențios”. Cu toate că testul prototipului se mai desfășoară o vreme, iar utilajul va fi pus la încercare în perspectivă și în producția în trei ture de lucru, pentru Layher este deja clar: „Având în vedere experiențele cu stivuitoarele X, nu există niciun motiv pentru a nu le integra succesiv în flota noastră de încărcare de la sediu”, declară Patrick Reiner. Pentru formarea flotei în noua locație Layher "Werk 3", compania dorește să se bazeze încă de la început pe stivuitoarele X . „Și acolo va exista o instalație fotovoltaică mare care alimentează utilajele cu curent propriu neutru din punct de vedere al climei”, completează colegul său, dr. ing. Fritz Barth - și rezumă: „Prin aceasta, suntem efectiv echipați optim pentru viitor.”

Patrick Reiner, Director de Logistică la Layher
Performanța stivuitoarelor din seria X ne-a impresionat cu adevărat - și ținând cont de faptul că un stivuitor electric de la un alt producător s-a oprit la deplasarea în pantă, iar utilajul s-a deteriorat.

Patrick Reiner, Director de Logistică la Layher

Flota Wilhelm Layher GmbH & Co KG va fi completată pe termen lung cu stivuitoarele electrice moderne Linde seria X.

Wilhelm Layher GmbH & Co KG

Înființată în 1945, Wilhelm Layher GmbH & Co KG Este în prezent lider pe piața mondială pentru sisteme de schele inovatoare și dispune de filiale în peste 40 de țări, precum și de peste 140 de puncte de asistență service în întreaga lume. La sediul central din Güglingen-Eibensbach din Baden-Württemberg, nu departe de Heilbronn, lucrează aproximativ 1.300 de angajați. Pentru intralogistica de acolo, compania utilizează 108 de stivuitoare cu contragreutate de la diferiți producători, dintre care 45 se ocupă de domeniile cu muncă intensă ale transferului de producție și al încărcării. Fiecare utilaj, printre care se numără numeroase stivuitoare Linde H40 și H45, ajunge anual la peste câteva mii de ore de funcționare. Pe termen lung, se dorește completarea flotei cu stivuitoare electrice moderne Linde seria X. Pentru Layher, tema electromobilității este o componentă integrantă importantă a unei strategii de sustenabilitate unitare. De consultanță și service se ocupă partenerul din cadrul rețelei Linde MH, Hofmann Fördertechnik din Neckarsulm.