Stivuitoare și echipamente de tractare cu tehnologie cu pile de combustie de la Linde
În viitor cu hidrogen

Tehnologia cu pile de combustie de la Linde

Cum ar fi dacă un utilaj ar fi alimentat în doar trei minute și nu ar exista emisii în timpul funcționării? Ce sună a vise cu ochii deschiși sunt de fapt două avantaje majore ale unuia dintre cele mai promițătoare sisteme energetice ale viitorului: tehnologia cu pile de combustie.

Atunci când alegeți un sistem energetic adecvat pentru stivuitoare, aspecte precum cerințele de spațiu pentru realimentare sau încărcare, costurile cu energie și durabilitatea ecologică joacă un rol important pe lângă cerințele de utilizare. În acest context, se pune din ce în ce mai mult accent pe sisteme de acționare alternative care prezintă avantaje față de soluțiile convenționale, cum ar fi bateriile cu plumb.

În plus față de bateriile litiu-ion, acestea includ și pilele de combustie. Linde Material Handling a fost primul producător care a început să exploreze această tehnologie și dezvoltă soluții utilizabile din anul 2000. Acest lucru oferă companiilor de logistică posibilitatea de a beneficia astăzi de această tehnologie din viitor.

Cum funcționează pilele de combustie?

Pilele de combustie funcționează similar cu bateriile, ceea ce înseamnă că o reacție chimică generează energie. Diferența decisivă: În pila de combustie, hidrogenul și oxigenul reacționează pentru a produce energie electrică, căldură și apă. Acest proces se numește și „combustie la rece” și are câteva avantaje, dar și provocări tehnice.

Linde a rezolvat provocările împreună cu partenerii tehnologici și prin transformarea stivuitoarelor. De exemplu, căldura generată este disipată cu un ventilator. În plus, cu acest sistem hibrid, o baterie suplimentară litiu-ion asigură acoperirea vârfurilor de performanță. Bateria este alimentată și de energia de frânare reutilizată. Aceasta înseamnă că nimic nu stă în calea utilizării de zi cu zi în logistică. Dimpotrivă: tehnologia are câteva proprietăți uimitoare care schimbă pentru totdeauna posibilele utilizări ale stivuitoarelor.

Stivuitor cu tehnologie cu pile de combustie ridicând sarcini

8 avantaje ale tehnologiei cu hidrogen

Realimentare rapidă

Pilele de combustie se umplu cu hidrogen în doar trei minute. Acest lucru crește disponibilitatea utilajelor – un mare avantaj pentru operarea în schimburi.

Costuri mai mici

Costul hidrogenului a scăzut semnificativ în ultimii ani. În plus, productivitatea crește datorită eliminării timpului necesar schimbului de baterii și a timpilor scurți de realimentare.

Manipulare sigură

Prin eliminarea necesității de a schimba bateriile și a acizilor potențial periculoși, manipularea pilelor de combustie este deosebit de sigură pentru utilizatori.

Manipulare curată

Pilele de combustie sunt o alternativă curată la bateriile cu plumb. Acest lucru le face deosebit de potrivite în sectoarele cu igienă strictă, cum ar fi industria farmaceutică sau alimentară.

Durată de viață mai lungă

Pilele de combustie au o durată de viață medie de 10.000 ore de funcționare. Acest fapt reduce costurile ciclului de viață și impactul asupra mediului.

Economie de spațiu

Nu există stații sau spații de încărcare a bateriei: infrastructura de alimentare cu hidrogen poate fi implementată în așa fel încât să se economisească spațiu. Aceasta înseamnă că devine disponibil mai mult spațiu de stocare.

Ecologic

„Combustia la rece” creează doar vapori de apă și căldură. Hidrogenul poate fi obținut într-un mod ecologic – din surse regenerabile, cum ar fi biogazul. Astfel se reduc emisiile de CO2.

Sistem energetic modern

Companiile își asumă din ce în ce mai mult responsabilitatea pentru influența lor asupra oamenilor și a mediului. Pilele de combustie au o contribuție importantă aici, ceea ce aduce și mai multă apreciere din partea clienților.

Videoclip informativ despre tehnologia cu pile de combustie

Domenii de utilizare ideale

Operarea în mai multe schimburi

Prin eliminarea schimbului de baterii, împreună cu alimentarea rapidă și nivelul de performanță continuă a sistemului energetic, pilele de combustie cresc eficiența în cazul lucrului în mai multe schimburi. Acest lucru face ca tehnologia să fie interesantă atât pentru mediile de producție, cât și pentru serviciile de logistică intensivă, cum ar fi comenzile și livrarea online.

Industria alimentară și farmaceutică

Cerințele de igienă, precum „Analiza pericolelor și punctele critice de control” (HACCP/Hazard Analysis and Critical Control Points) joacă un rol central în logistica industriei alimentare. Cerințele stricte „Bune practici de distribuție” (GDP/Good Distribution Practice) se aplică și în industria farmaceutică. Față de bateriile cu plumb, pilele de combustie elimină posibila contaminare cu acid sau alte substanțe chimice.

Industria auto și de aprovizionare

Ritmul alert de mișcare a mărfurilor și cerințele de timp și costuri stricte necesită stivuitoare cu disponibilitate ridicată și un nivel continuu de performanță în toate schimburile de lucru, din industria auto și de aprovizionare. Aceste cerințe fac ca tehnologia pilelor de combustie să fie soluția optimă.

Limitări impuse de spațiile înguste

Prin eliminarea necesității existenței stațiilor de încărcare și schimbare a bateriei, se poate câștiga spațiu de stocare valoros. În plus, sistemul energetic cu emisii reduse protejează aerul din interiorul spațiilor înguste.

Pile de combustie în practică

Studiul de caz realizat la BMW Group confirmă eficiența economică

Atunci când dezvoltă stivuitoare cu tehnologie cu pile de combustie, Linde Material Handling se bazează pe parteneri puternici și cu experiență. În 2013 a fost inițiat așadar un studiu complex al posibilităților economice și tehnice, sub numele de „H2IntraDrive”, împreună cu BMW Group și Catedra de logistică, fluxuri de materiale și manipularea materialelor de la Universitatea Tehnică din Munchen.

În acest scop, în cadrul procesului de construcție a caroseriilor autovehiculelor BMW-i din Leipzig au fost utilizate stivuitoare cu acționare pe bază de hidrogen – timp de peste 20.000 de ore de funcționare. Rezultatul: acționarea cu hidrogen dezvoltată în comun este deja comercializabilă și poate fi utilizată economic în anumite condiții. Per total, tehnologia a convins în utilizarea zilnică într-un mediu de producție prin disponibilitatea sa ridicată, precum și prin utilizarea hidrogenului ca produs regenerativ, cu un impact mai mic asupra mediului. Un alt studiu se desfășoară din 2017 sub numele de FFZ70.

Tehnologia cu pile de combustie de la Linde folosită la BMW Group
Tehnologia cu pile de combustie de la Linde folosită la DB Schenker

Test practic în depozitul de transbordare DB Schenker

E-LOG-BioFleet” este numele unui proiect comun al Linde Material Handling, Fronius International, DB Schenker, OMV, HyCentA Research și Joanneum Research. Într-un depozit de transbordare DB Schenker din Hörsching, Austria, au fost testate în practică zece transpalete cu acționări hibrid cu pile de combustie și primul sistem de alimentare cu hidrogen în interior din Europa.

În cadrul proiectului finanțat public, utilajele au fost complet integrate pentru lucrul în schimburi, după o scurtă fază introductivă. Puterea de bază este de asemenea generată de pilele de combustie, iar o baterie litiu-ion integrată acoperă vârfurile de putere și stochează energia recuperată la frânare.

Datorită unei strategii de operare optimizate și recuperării energiei din frânare, sistemul a obținut un grad ridicat de eficiență de până la 53 la sută. În același timp, un utilaj a generat cu o treime mai puține gaze cu efect de seră pe întregul său ciclu de viață în comparație cu un utilaj echipat cu o baterie cu plumb. Hidrogenul a provenit din biogaz reformat.

Logistică eficientă în fabrică, la Mercedes-Benz

Sub deviza „Daimler Goes Green”, Mercedes-Benz testează utilizarea stivuitoarelor acționate de pilele de combustie. Locația este cea mai mare fabrică de dube Sprinter, în Düsseldorf. Acest model popular este produs aici în trei schimburi.

Cu ajutorul tehnologiei cu hidrogen, se pot economisi timp și costuri cu personalul pentru schimbarea bateriei. Pilele de combustie sunt reumplute cu hidrogen în doar trei minute și stivuitorul este gata de utilizare. Astfel, tehnologia creează condiții ideale pentru lucrul fluid în schimburi.

Tehnologia cu pile de combustie de la Linde folosită la Mercedes-Benz

Cerințe și perspective

Obțineți fiabilitatea economică utilizând hidrogenul

În principiu, tehnologia cu pile cu combustie este gata de utilizare și, în funcție de cerințele aplicației, poate fi chiar sistemul energetic ideal pentru unele companii. Soluția potrivită și investițiile asociate trebuie create totuși individual pentru fiecare companie. Există câteva condiții preliminare pentru utilizarea economică și eficientă:

  • Dimensiunea flotei: de regulă, un caz viabil economic reiese din utilizarea a aproximativ 20 de stivuitoare.
  • Infrastructură: cu o infrastructură existentă pentru alimentarea cu hidrogen, este posibilă utilizarea economică. Dacă această infrastructură trebuie creată mai întâi, trebuie verificată viabilitatea economică, în fiecare caz în parte.
  • Finanțare: dacă există oportunități de finanțare pentru înființarea unei flote durabile cu hidrogen, aceasta crește probabilitatea ca o soluție viabilă să poată fi implementată.

Investiții în tehnologie durabilă

Linde Material Handling consideră că pilele de combustie sunt o tehnologie de pionierat, a viitorului. Din acest motiv, compania integrează treptat soluții adecvate în produsele noi. Drept urmare, acest sistem energetic extraordinar se dezvoltă treptat într-un produs cotidian care va înlocui unitățile convenționale, în multe locuri.