Automatizarea Linde îndeplinește cele mai înalte cerințe de flexibilitate

Acolo unde există un obstacol, există și o cale
Transpaletul pentru înălțimi mari de ridicare L-MATIC, de la Linde, în acțiune la Franz Veit GmbH.

După cum se știe, ecuațiile cele mai palpitante sunt cele cu mai multe necunoscute. O astfel de ecuație s-a regăsit în capitolul „Automatizare” din caietul de sarcini al specialistului în hârtie Franz Veit. Cum se pot desfășura în mod fiabil sarcinile de transport dintr-un mediu de producție și depozitare a cărui față este în continuă schimbare?

Astăzi în supermarket, mâine la ziua de naștere a unui copil, poimâine la chioșcul de bilete de loterie sau sâmbătă pe stadionul de fotbal? Atunci când cineva ține în mână un produs de la Franz Veit, are un produs clar - însă acest lucru este sigur: fiecare a intrat măcar o dată în contact cu bonuri de casă, cupoane valorice, panglici de hârtie, role de loterie și alte produse similare de la producătorul lider în Europa. Și mai impresionant decât atât este faptul că toate acestea (și aproximativ alte 4.000 de produse!) sunt fabricate în aceași locație.

Este o producție enormă - iar logistica trebuie să țină pasul

Hirschaid din Bamberg: Din 2006, mașinile de producție funcționează aici de luni până vineri în trei ture de lucru, practic non-stop. „Înainte de a ne muta în zona liberă, locațiile noastre de producție erau amplasate în centrul orașului Hirschaid, care la un moment dat a devenit foarte aglomerat. Și, în ciuda suprafeței de 36.000 metri pătrați, niciun colț nu rămâne nefolosit”, descrie Directorul general Christoph Ettel (în dreapta în imagine) în timpul turului prin complexul halelor. „Dacă ne lipsește ceva, atunci este spațiul”, completează procuratorul Daniel Werner (în stânga în imagine). „Aici prelucrăm zilnic aproximativ 200 de tone de hârtie brută pe care o transformăm în cele mai diverse produse care apoi sunt expediate cât mai rapid posibil.” În mijlocul tuturor acestor lucruri, la Franz Veit se află un sistem intraglostic organizată haotic, pe care compania, în primul rând din motive de valoare adăugată, a dorit să-l optimizeze sau, cel puțin parțial, să-l automatizeze.

Când ești prins într-un colț...

Role de material mai înalte decât un om în fața mașinilor de producție, paleți ambalați și cutii de carton cât poate cuprinde ochiul, între acestea roboți de ambalat și echipamente de producție... nu tocmai un „mediu de vis” pentru procesele de transport automatizate. „Însă tocmai asta ne-a interesat”, subliniază Daniel Werner - făcând referire, concret, la drumul de la transferul producției până la alimentarea mașinii de aplicat folie stretch în partea vecină a halei. „Înainte, oamenii noștri luau mărfurile finite de la mașinile de prelucrare a hârtiei, le duceau cu stivuitorul la mașina de aplicat folie stretch și așteptau acolo aplicarea foliei, până când mergeau mai departe”, explică Werner. Un proces semi-optim, în special pentru tura de lucru de dimineață, în cadrul căreia trebuia în primul rând să se transfere până la 150 de paleți din turele de lucru precedente. „Doar această operațiune punea la treabă șase oameni, timp de aproximativ două ore”, relatează Werner.

... trebuie să gândești dintr-o altă perspectivă

Situație: nesatisfăcătoare. Soluție: provocatoare. Daniel Werner: „Avem întotdeauna procese de transport recurente - însă și un mediu de producție și depozitare în continuă schimbare.” Ceea ce la rândul său înseamnă: un concept de automatizare posibil trebuie să poată să țină pasul cu acest grad înalt de flexibilitate și „haos organizat”. Din acest motiv, sistemele FTS, care necesită oglinzi sau canale de ghidare, au fost excluse încă de la început. „Am purtat discuții cu mulți furnizori. Însă, soluția noastră de vis trebuia să funcționeze așa cum se știe de la roboții de aspirare. Se pune aparatul în încăpere, iar acesta se orientează singur și își face treaba - chiar și atunci când se mută din loc o piesă de mobilier”, explică Daniel Werner. „În acest sens, doar partenerul din cadrul rețelei Linde MH Ernst Müller Fördertechnik a putut efectiv să ne ajute în continuare.”

Automatizare în industria hârtiei
Automatizare, Brand: Simplu

Ideea profesioniștilor Linde de a implementa doi transpaleți autonomi pentru înălțimi mari de ridicare L-MATIC de la Linde a avut succes spontan în fața responsabililor - în special datorită faptului că obstacole aparent de neînvins până atunci, aproape dispăreau: asta deoarece echipamentele se orientează independent în spațiu, datorită navigației prin localizare și cartografierii simultane (SLAM), necesitând pentru aceasta doar câteva puncte de referință, care se pot adapta cu ușurință și în orice moment într-un mapping digital. „Asta a fost exact ceea ce căutam”, își amintește Daniel Werner. Un alt avantaj a fost faptul că echipamentele Linde L-MATIC funcționează fără platformă, iar paleții pot fi ridicați direct de pe sol. Așadar, argumente puternice care i-au determinat pe responsabilii de la Franz Veit să se implice în această implementare, împreună cu Ernst Müller.

Atât de lin decurg lucrurile în practică

Între timp, cele două echipamente Linde L-MATIC își îndeplinesc sarcinile de lucru în Hirschaid ca și cum ar fi fost dintotdeauna acolo. Un echipament răspunde exclusiv de transferul de la mașinile de producție. Operatorul pune paletul cu mărfuri finite într-un loc de preluare definit fix și „cheamă” echipamentul automatizat Linde printr-o apăsare pe buton. Acesta preia paleții cu o greutate de până la 1.000 kilograme și îi transportă în siguranță dincolo de toate obstacolele din hală până la șina cu role care face parte din mașina de aplicat folie stretch. După ce a fost aplicată folia pe mărfuri, cel de-al doilea Linde L-MATIC preia sarcina din punctul de ieșire; acesta duce paletul în punctul de predare aflat la o distanță de câțiva metri, de unde marfa va fi deplasată prompt de către colegii săi umani în segmentul aferent sarcinii de lucru respective.

Linde L-MATIC transportă sarcini de până la 1.000 kilograme.
Linde L-MATIC detectează autonom locurile libere din punctul de predare și le umple în mod corespunzător.
L-MATIC de la Linde își găsește drumul în mod fiabil și fără perturbări, chiar și în cazul mediilor de producție și depozitare modificate.
Linde L-MATIC transportă sarcini de până la 1.000 kilograme.
Linde L-MATIC detectează autonom locurile libere din punctul de predare și le umple în mod corespunzător.
L-MATIC de la Linde își găsește drumul în mod fiabil și fără perturbări, chiar și în cazul mediilor de producție și depozitare modificate.

Diviziunea muncii inclusă

Colaborarea dintre om și mașină funcționează la Franz Veit atât de perfect și pentru că tehnologia Linde L-MATIC detectează autonom care sunt locurile libere din punctul de predare, pe care apoi le umple în mod corespunzător. Detaliu interesant: în fiecare zi, la miezul nopții, echipamentele Linde L-MATIC fac schimb de joburi. Daniel Werner: „Dat fiind faptul că traseele de lucru ale acestora sunt foarte diferite, asigurăm astfel o solicitare uniformă.” Încărcarea acumulatorului Li-ION funcționează la fel de confortabil: dacă starea de încărcare scade sub un prag specificat. Transpaleți electrici pentru înălțimi mari de ridicare controlează autonom stația de încărcare.

Tehnologia Linde stăpânește haosul

Dacă se observă duetul L-MATIC care lucrează neobosit în Hirschaid, impresia care apare spontan este următoarea: cei doi nu pot fi scoși din ritmul lor atât de ușor. Procuratorul Daniel Werner poate doar să confirme acest lucru: „Echipamentele sunt utilizate din noiembrie 2021. În mod ideal, aș avea nevoie de o derulare rapidă pentru a vă arăta cât de frecvent s-a modificat mediul nostru de producție și depozitare de la începutul proiectului. Ceea ce astăzi stă aici, mâine stă acolo - mașina A se mută în locul B... și așa mai departe. Transpaleții L-MATIC nu au fost prea impresionați de asta, ci întotdeauna și-au găsit în continuare drumul fără probleme.”

Puterea echipamentelor Linde mi-a depășit așteptările în toate privințele.

Daniel Werner, procurator la Franz Veit

Transferul producției la un nivel record

Ceea ce impresionează de fapt este raportul de performanță al proiectului de automatizare. În prezent, performanța garantată este depășită cu 50 de procente. „Recordul actual este de 298 paleți pe care echipamentele le-au transferat în decurs de 24 de ore din producție”, se bucură Daniel Werner. Așadar, nu este de mirare că profesioniștii în domeniul hârtiei se gândesc deja să extindă automatizarea și la alte etape de proces - și anume, să ofere mașinilor de producție capacitatea de a chema în mod autonom transpaleții Linde L-MATIC.” „Dorim să gândim în continuare într-un mod constructiv; din aceasta face parte și acceptarea automatizării de către personal, deoarece le-am arătat oamenilor noștri încă de la început faptul că echipamentele nu le vor lua locul de muncă. Mai degrabă, acestea le permit să se concentreze asupra altor activități mai importante”, subliniază directorul general Christoph Ettel, și completează: „Aș spune că se poate trăi foarte bine cu această împărțire a rolurilor.”

Procuratorul Daniel Werner și Directorul general Christoph Ettel de la Franz Veit

Aceste Franz Veit GmbH Este un producător lider în Europa de role pentru mașina de marcat și bonuri, panglici de hârtie, confetti și alte produse din hârtie și folie. Compania înființată în 1906 are în prezent aproximativ 190 de angajați. Locația de producție înființată în 2006, în Hirschaid din Bamberg, este fabrica cea mai modernă din lume, precum și cea mai mare, având o suprafață de 36.000 metri pătrați. Pentru intralogistică, specialistul în hârtie se bazează de mult timp pe tehnologia și know-how-ul oferite de Linde Material Handling. De service și consultanță se ocupă partenerul din cadrul rețelei Linde MH, Ernst Müller Fördertechnik.