L-MATIC în utilizare la HOLTER

Doi creatori de valoare la putere maximă
Doi transpaleți L-MATIC, de la Linde Material Handling, în utilizare la specialistul austriac în echipamente sanitare HOLTER

„Fredl” și „Gust” s-au acomodat foarte bine la specialistul austriac în echipamente sanitare HOLTER. Cei doi transpaleți L-MATIC pentru înălțimi mari, de la locația principală din Wels, își desfășoară în mod fiabil rutele între depozit și zona de expediere. Între timp, colegii umani se concentrează pe deplin asupra muncii lor reale: selectarea comenzilor de valoare.

Desigur, există un lucru pe care încă nu îl pot face la angrosistul austriac de echipamente sanitare HOLTER: nu pot anticipa comenzile înainte de plasare. Dar, cu conceptul său de logistică extrem de puternic, compania familială fondată în 1873 este destul de aproape: „indiferent ce comandă clienții noștri până la ora 18:15, noi livrăm a doua zi – practic în toată țara. Dacă se primește comanda până la ora 10:30, livrarea se poate face chiar în aceeași zi”, explică Lukas Vormair, responsabil pentru managementul logistic în Austria și Germania. Această promisiune ambițioasă de livrare este posibilă printr-o strategie sofisticată a depozitului central.

De la Wels, unde sunt stocate peste 30.000 de articole, propria noastră flotă de 155 de camioane duce comenzile către alte opt baze logistice răspândite în întreaga Austrie și Bavaria: de la garnituri la căzi spa, sifoane și calorifere. „Aceasta înseamnă că suntem practic nu doar unul dintre primii 3 angrosiști de echipamente sanitare din Austria, ci și o companie logistică impresionantă”, notează cu mândrie Vormair; și pentru așa ceva, desigur, transportul de mărfuri nu poate fi niciodată suficient de eficient.

Soluție pentru lucrurile mari...

Atunci când cuvintele-cheie „logistică” și „eficiență” sunt menționate în aceeași respirație, acest lucru duce aproape inevitabil la subiectul automatizare în secolul 21; la fel și la HOLTER. „Procesele interne ale fluxurilor de mărfuri trebuie să se armonizeze cu promisiunea de performanță pentru clienții noștri – și acest lucru nu s-a întâmplat neapărat în toate domeniile în trecut”, spune Vormair, subliniind situația inițială. În timp ce piesele mici din Wels și-au găsit deja drumul de la depozit la inspecția mărfurilor de la ieșire printr-un sistem de transport automat de câțiva ani, produsele mai mari s-au bazat pe procesele manuale. Vormair: „După selectare, angajații trebuiau să-și folosească dispozitivele pentru a transporta mărfurile la departamentul de expediere, uneori pe distanțe foarte mari. Acest lucru ducea inevitabil la un număr mare de rute goale – în afară de faptul că deplasările dus-întors le luau angajaților timp prețios de selectare.”

Un caz clar pentru departamentul intern de „Asigurarea calității în logistică”, care se ocupă continuu de îmbunătățirea proceselor logistice. „Am fost la LogiMAT în Stuttgart și ne-am uitat mai întâi prin jur pentru a vedea ce are de oferit piața automatizărilor”, își amintește Vormair. După o verificare inițială a furnizorului, direcția a fost clară: „Fiabilitatea și adaptabilitatea au fost prioritățile noastre principale. Pe de altă parte, am reușit să excludem de la început soluțiile care ar fi necesitat intervenții majore în infrastructura noastră existentă de depozite. Nu suntem o companie de producție clasică, în care rulează doar soluții AGV și, prin urmare, ne-am dorit un concept de automatizare cât mai compatibil cu restul traficului din depozit.”

Transpaleții Linde L-MATIC pentru înălțimi mari „Fredl” și „Gust”, la specialistul austriac în echipamente sanitare HOLTER

... cu efort redus

Tehnologie robustă, rezistentă la incidente, fără amplasare costisitoare de șine de ghidare sau altele asemenea, scalabilitate simplă – aceste cerințe au dus rapid specialiștii în echipamente sanitare la o soluție de automatizare de la Linde Material Handling. „Au fost mai mulți furnizori la fața locului pentru prezentare, dar ne-a plăcut cel mai mult conceptul Linde”, relatează Lukas Vormair. La HOLTER, nu numai componenta tehnică, ci și cea „umană” au fost apreciate în mod deosebit de pozitiv: „Totul a fost minunat, consultanța în avans, prezentarea, cunoașterea proceselor logistice și modul în care acestea trebuie să se schimbe în cursul automatizării. Pe scurt: chiar din prima zi am avut o senzație foarte pozitivă cu Linde”.

Înainte ca cei doi transpaleți autonomi Linde L-MATIC să își poată începe serviciul la HOLTER, trebuiau făcute câteva pregătiri. În primul rând a fost vorba de pardoseli. Vormair explică: „Ce-i drept, pardoseala halei noastre era cam veche și deteriorată. Din acest motiv s-a renovat mai întâi zona în care trebuiau să ruleze echipamentele Linde.” Un alt punct central din caietul de sarcini se referea la implicarea forței de muncă; aici HOLTER s-a bazat pe transparență maximă chiar de la început. „Am vorbit cu angajații noștri și împreună am calculat cât de mult le lua să ajungă manual din depozit în zona de expediere și apoi să se întoarcă fără încărcătură. Și ei au fost surprinși de faptul că acest lucru reprezenta 25% din timpul de lucru, la sfârșitul zilei. Acest lucru a clarificat rapid situația pentru angajații noștri – mai ales că știau deja din experiența lor cu piesele mici transportate de sistemul transportor că automatizarea nu concurează cu locurile de muncă. Dimpotrivă: oferim angajaților noștri ocazia să se concentreze pe deplin asupra activității lor principale – adică selectarea comenzilor.”

Drive – și cu stil

De ceva vreme, „Fredl” și „Gust”, numele alese de angajați pentru cei doi transpaleți Linde L-MATIC, își fac munca în mod fiabil în Wels. În acest sens, profesioniștii Linde au creat mai întâi o hartă virtuală a halei, cu puncte fixe importante, pe care echipamentele le pot folosi pentru a se orienta în spațiu. Ulterior, în depozit și în zona de expediere au fost amenajate patru stații, fiecare cu patru marcaje colorate diferite. Angajații trebuie doar să aducă paleții gata selectați la stația relevantă și să îi așeze acolo în zona albastră, portocalie, verde sau roșie, conform instrucțiunilor. Acum tot ce rămâne de făcut este să se apese butonul codificat cromatic pentru a transmite comanda de transport către unul din cei doi transpaleți L-MATIC.

Restul merge literalmente de la sine: de îndată ce Fredl și Gust ajung la stația de destinație și au așezat paleții, un angajat folosește un scaner pentru a verifica din nou mărfurile pentru corectitudine și cantitate și apoi le transferă la locul de expediere. Această verificare finală a fost, de asemenea, introdusă recent la HOLTER – și, prin urmare, este un bun exemplu al efectelor pozitive pe care automatizarea le poate avea asupra întregului peisaj de proces.

„Prin scanarea mărfurilor și controlul asociat al locației corecte de expediere în funcție de landuri, evităm practic complet erorile de expediere”, spune fericit Lukas Vormair. Cuvânt-cheie „plasare”: un alt efect secundar plăcut al proiectului de automatizare este mediul de depozit în general mult mai ordonat. „Oriunde sunt echipamente în mișcare, rutele de acces trebuie să fie libere, am clarificat acest lucru echipei noastre încă de la început. Și, deși angajații noștri erau obișnuiți să „parcheze temporar” mărfuri pe ici-colo, traseele au fost menținute libere în mod constant încă din prima zi de punere în funcțiune”, se arată impresionat managerul logistic de la HOLTER. Desigur, echipamentele detectează oricum obstacolele la timp și frânează în mod fiabil – dacă, de exemplu, un pieton traversează traseul de deplasare; în plus, sistemul Linde BlueSpot™ ușor de identificat oferă siguranță suplimentară.

Va urma... continuarea

Cei doi transpaleți Linde L-MATIC își fac acum treaba la HOLTER de aproape patru ani, cu aproximativ 150 de deplasări pe zi. Schimbul lui Fredl și Gust durează de la 6 dimineața la 8 seara; în acest timp, cei doi transpaleți sunt aproape continuu în mișcare, deoarece fiecare dintre echipamente dispune și de o baterie de schimb. Dacă nivelul de încărcare al acumulatorului cu plumb scade sub 20%, transpaleții pentru înălțimi mari de ridicare se deplasează automat în zona de înlocuire a bateriei. Un angajat de acolo îi înlocuiește apoi manual bateria în câteva minute. Lukas Vormair rezumă:

Una peste alta, exact ceea ce ne-am promis s-a întâmplat: angajații noștri de la selectarea comenzilor au mai mult timp pentru locul lor de muncă efectiv, iar fluxul nostru de mărfuri se potrivește perfect cu promisiunea noastră de performanță.

Întregul concept este înconjurat de certitudinea liniștitoare a sprijinului integral oferit de Linde MH. Cel mai recent exemplu este noua rută planificată care a devenit necesară datorită lucrărilor de renovare din depozit. „O echipă de la Linde s-a aflat la fața locului într-un timp foarte scurt și a verificat fezabilitatea noii rute.” La Wels se are în vedere în prezent adăugarea mai multor echipamente la flota L-MATIC, care ar putea apoi să preia activități dintr-o nouă hală. Lucrurile bune circulă, uneori chiar (complet) automat...

Doi transpaleți L-MATIC, de la Linde Material Handling, în utilizare la specialistul austriac în echipamente sanitare HOLTER

Fritz HOLTER GmbH

Compania Fritz HOLTER GmbH, cu sediul în Wels, este unul dintre primii 3 angrosisti de obiecte sanitare din Austria. Fondată în 1873 și încă în mâinile familiei, HOLTER are aproximativ 850 de angajați în peste 20 de locații, dintre care 330 în domeniul logisticii. Cele aproximativ 30.000 de produse diferite sunt livrate de flota proprie a companiei, formată din 155 de camioane, de la depozitul central și de la alte opt baze logistice din Austria și Germania, precum și de la două centre de distribuție.