50 de ani de stivuitoare electrice Linde Material Handling

Evoluția electrică
Dezvoltarea stivuitorului electric de la Linde Material Handling

În anul 1971: John Lennon lansa piesa Imagine și Ray Tomlinson trimitea primul e-mail din istorie. În același an, la târgul de la Hanovra, Linde prezenta primul său stivuitor cu motor electric, E10 - E15. Imagine a devenit un hit nemuritor, iar e-mailul un mediu principal de comunicare. Și stivuitoarele electrice Linde au, de asemenea, un avans rapid în carieră. Inițial conceput doar ca o alternativă fără emisii la stivuitorul cu combustie internă pentru operarea în spații închise, stivuitorul electric a devenit curând o componentă importantă a intralogisticii moderne, iar Linde Material Handling a ajuns lider de piață pe acest segment.

Stivuitoarele electrice: Pas cu pas spre perfecțiune

Stivuitorul electric E12 – E18 de la Linde Material Handling, 1982

Stivuitorul electric E12 – E18 din 1982

După 1971, fostul produs de nișă, stivuitorul electric, câștigă rapid importanță. Principalul motiv este răspândirea accelerată a depozitelor mari și a centrelor logistice. Cifra de afaceri în continuă creștere a mărfurilor din aceste noi centre necesită stivuitoare mai bune pentru utilizare la interior, extrem de manevrabile și care să poată fi operate cu precizie. În același timp, inovațiile tehnice contribuie la reducerea treptată a diferenței de performanță, față de stivuitoarele convenționale cu combustie internă. În ceea ce privește capacitatea de încărcare, viteza de ridicare și performanța de manipulare, modelele electrice se apropie din ce în ce mai mult de variantele cu combustie internă.

La dezvoltarea stivuitorului electric modern, Linde a urmărit perfecționarea continuă a echipamentelor chiar de la început. Primul pas în cadrul acestui proces a însemnat mai ales optimizarea pentru utilizarea la interior, datorită preciziei și manevrabilității sporite. Prin urmare, primele modele au avut deja tracțiune față, cu două motoare electrice instalate pe puntea motrice. Cu ajutorul acestora, stivuitoarele se pot roti exact în jurul axului de acționare. La începutul anilor 1980, compania din Aschaffenburg a introdus și electronica de putere, datorită căreia motoarele electrice pot fi controlate mult mai exact.

Stivuitorul electric E48 de la Linde Material Handling, 1995

Stivuitorul electric E48 din 1995

În 1994 primele stivuitoare electrice cu patru roți, de la Linde, sunt echipate cu punți de direcție combinate inovatoare. Acestea permit utilajelor să se rotească pe loc și în conturul stivuitorului. Doar un an mai târziu, Linde Load Control intră pe piață, ceea ce a permis acționarea funcțiilor de ridicare ale catargului într-un mod foarte precis cu ajutorul unui joystick – caracteristică ce s-a impus rapid ca standard industrial. În 1999 Linde adaugă în portofoliul de produse primul model cu motor trifazat sau asincron. Pentru acest nou model, inginerii au dezvoltat propriile module de putere și control care au combinat avantajele unei performanțe superioare cu o fiabilitate ridicată, răspunzând și exigențelor utilizării în mediul exterior. Mici și fără întreținere, cele două motoare de tracțiune, inclusiv hidraulica de ridicare și toate componentele de comandă, pot fi combinate într-un singur ansamblu – axul compact de acționare.

O altă etapă importantă a fost în 2002 – trecerea la motoarele trifazate, care a adus stivuitoarele electrice Linde la egalitate cu stivuitoarele cu combustie internă, în multe domenii de performanță.

Stivuitorul electric E10 – E15, de la Linde Material Handling

1971: Punctul de start

Cu E10 – E15, primul stivuitor electric Linde intră pe piață. Cele mai importante caracteristici ale sale: tracțiune față cu două motoare, comandă cu două pedale și manetă de comandă centrală. În plus, E10 – E15 reducea automat viteza la viraje, un standard industrial absolut în prezent.

Stivuitorul electric E16 de la Linde Material Handling, 1982

1982: Confort maxim

Linde îmbunătățește în mod constant și confortul stivuitoarelor electrice. Pentru prima dată, E12 – E18 oferă un spațiu de lucru optimizat ergonomic, în care scaunul și coloana de direcție pot fi perfect ajustate la operator.

Stivuitorul electric E25 de la Linde Material Handling, 1994

1994: Manevrabilitate maximă

Cu E20 – E30, Linde introduce două inovații absolute: Noua coloană de direcție combinată permite și stivuitoarelor cu 4 roți întoarcerea pe loc, ceea ce îmbunătățește semnificativ manevrabilitatea echipamentelor. În același timp, noua cabină basculantă simplifică accesul la piesele importante ale stivuitorului, în special la baterie.

Stivuitorul electric E14 de la Linde Material Handling, 1995

1995: Control deplin

Începând cu seria E14 – E20, Linde Load Control permite comanda electrică a funcțiilor de ridicare ale catargului cu ajutorul unui joystick. Datorită operării sensibile, noua tehnologie va deveni rapid standard industrial și va fi introdusă în curând și la stivuitoarele Linde cu combustie internă.

Inovații electrice: Energie la bord

În noul mileniu Linde devine lider de piață în Europa cu stivuitoarele electrice din seria E20 - E50 și continuă să avanseze dezvoltarea tehnologică a modelelor sale electrice. Era deja posibilă înlocuirea bateriei clasice cu plumb-acid cu o celulă de combustibil cu hidrogen din 2000, acum aceasta este disponibilă ca opțiune de serie pentru toate stivuitoarele electrice Linde.

Linde urmează acest drum și în 2006 prezintă următoarea senzație cu un încărcător la bord și ax de acționare compact. Pentru încărcare, stivuitorul trebuie conectat doar la priza corespunzătoare cu ajutorul cablului de încărcare. Puterea de încărcare se adaptează automat la tipul respectiv de baterie.

Stivuitorul electric E50 de la Linde Material Handling, 2011

Stivuitorul electric E50 din 2011

Încărcătorul la bord, de la Linde, este o premieră mondială. De asemenea, Linde își face un nume și cu echipamentele sale acționate cu baterii Li-Ion, iar această tehnologie inovatoare impresionează printr-un concept de siguranță de neegalat și prin integrarea optimă a echipamentului și a bateriei LI-ION.

Cu modelele de 2 până la 5 tone, Linde introduce pe piață alte caracteristici în 2010: de exemplu, axul de acționare izolat de vibrații, frâna de mână aplicată automat, indicatorul digital de încărcare a bateriei și controlul tracțiunii pentru cea mai bună aderență la sol.

2006: Primul încărcător la bord din lume

Cu E12 - E20, sunt create 16 noi variante de stivuitoare de ultimă generație. Pentru prima dată cu încărcător la bord și setări ale dinamicii de conducere.

2015: Putere compactă

Cu E60 – E80, Linde introduce pe piață un model de stivuitor electric extrem de puternic, conceput pentru manipularea în siguranță a încărcăturilor de până la opt tone. Aceasta înseamnă că modelele electrice ajung din urmă motoarele cu combustie internă din clasele de sarcină utilă mai ridicată.

2016: Cu o viziune clară

Cu modelele Roadster E20 – E35 R, Linde lansează primele stivuitoare electrice optimizate pentru vizibilitate, de pe piață. Datorită cilindrului înclinat, echipamentele nu mai au nevoie de coloana A. Această structură oferă operatorului o vizibilitate clară a traseului și maximizează siguranța în munca de zi cu zi.

2017: Revoluția Li-Ion

Primele stivuitoare electrice E14 – E18 ION cu tehnologie Li-Ion fac funcționarea flotei mult mai flexibilă și mai eficientă – acest lucru oferă avantaje mari, în special la operarea în mai multe schimburi.

2017: E12 – E20 este campion mondial

Linde are motive să sărbătorească: În 2017 stivuitorul cu numărul 111.111 din seria E12 – E20 iese de pe linia de producție. Cu versatilitatea și fiabilitatea sa, acest stivuitor electric este cel mai bine vândut din gamă și, prin urmare, cel mai de succes din lume.

2018: Mai mult Li-Ion pentru toată lumea

Tehnologia Li-Ion este dovedită și acum este disponibilă în seria E60 – E80 și pentru stivuitoare din intervalul de sarcini utile de până la 8 tone.

Linde construiește electric ca nimeni altul

Linde își dovedește expertiza electrică și în alte domenii: Kartul electric E1, dezvoltat pe baza componentelor originale din seria E20 – E50, stabilește în 2011 recordul mondial de accelerație pentru karturi electrice – cu 3,45 secunde pentru accelerație de la 0 la 100 km/h, acesta intră direct în Cartea Recordurilor Guinness.

Kartul electric E1 de la Linde Material Handling

Viitorul electric

Acum stivuitorul electric este indispensabil. Creșterea presiunii costurilor, termenele strânse și vârfurile de comandă dificil de estimat fac indispensabilă disponibilitatea permanentă și utilizarea flexibilă. În plus, este urgentă nevoie de sisteme de acționare fără emisii care să permită intralogisticii să fie orientată spre durabilitate, pe fondul crizei climatice globale.

În ceea ce privește economia, siguranța și responsabilitatea ecologică, stivuitoarele electrice sunt de mult timp standardul pentru fluxul de materiale al viitorului. Datorită performanțelor în creștere constantă și a sistemelor energetice inovatoare, cum ar fi tehnologia Li-Ion, acestea sunt tot mai capabile să înlocuiască pe deplin echipamentele cu motoare cu combustie internă.

Linde a furnizat dovezi impresionante în acest sens chiar din 2015, când a intrat pe piață E60 – E80, un stivuitor electric puternic pentru o gamă de sarcini utile de până la opt tone.

Astăzi, Linde Material Handling privește în retrospectivă la o istorie lungă și de succes a stivuitoarelor electrice. În calitate de lideri de piață și în materie de inovații, experții din Aschaffenburg s-au hotărât nu numai să deservească această piață în mod cuprinzător, ci și să o revoluționeze în continuare. Prin urmare, Linde Material Handling va introduce o nouă generație de stivuitoare electrice la mijlocul anului 2021. La fel ca și predecesorii lor, au stabilit încă o dată standardele din industrie - în materie de ergonomie, eficiență, siguranță și conectivitate.

Prezentarea unei noi generații de stivuitoare cu contragreutate ca parte a lansării multiple

Tot ce este mai bun din ambele lumi: noua generație de stivuitoare cu contragreutate

Linde prezintă următoarea mare electro-evoluție a stivuitorului electric cu o platformă tehnologică inovatoare. Această nouă generație de stivuitoare cu contragreutate marchează sfârșitul separării structurale dintre stivuitoarelor electrice și cele cu combustie internă. În intervalul de sarcini cuprins între 1,2 și 8 tone, utilizatorii vor putea alege liber în viitor între motoarele electrice și cele cu combustie internă. Nu există diferențe de performanță. Cu această inovație, Linde intră în cele din urmă într-o nouă eră pentru stivuitoarele electrice.

Puteți găsi mai multe informații despre evenimentul nostru de lansare digitală aici .