Modelul H50, de la Linde, în acțiune la Smurfit Kappa

Arată bine nu doar pe hârtie
Stivuitorul cu contragreutate H50, de la Linde Material Handling, la Smurfit Kappa

Greu, mai greu, industria hârtiei: La producătorul de hârtie Smurfit Kappa Wrexen Paper & Board, stivuitoarele cu contragreutate funcționează aproape non-stop la maximum – zi și noapte, în arșiță sau pe ger. Un scenariu de utilizare extremă, în care noua forță diesel Linde H50 a avut ocazia să demonstreze de ce este capabilă, chiar înainte de lansarea sa oficială pe piață.

Hârtia rabdă multe – cel puțin așa se spune. La Smurfit Kappa Wrexen Paper & Board, asemenea zicală desuetă mai provoacă doar câte un zâmbet plictisit. Pentru că aici, la locația din Diemelstadt a companiei, în nordul landului Hessen, hârtia este înainte de toate necruțătoare. Aproximativ 50 de camioane cu deșeuri de hârtie ajung în incintă, în fiecare zi. În total, până la 1.000 de tone de materie primă valoroasă, provenită de la clasicul „container albastru”, dar și de la diverse companii mari. „Folosim aceste deșeuri pentru producția a aproximativ 240.000 de tone de hârtie brută ondulată și 80.000 de tone de carton grafic pe an, cu două mașini de hârtie”, explică Astrid Sprenger, Head of Recovered Paper Yard. Ambele produse sunt apoi comercializate internațional, ajungând în cele din urmă la consumatorul final într-o mare varietate de forme: cutii de carton, dosare de acte sau multe altele. Și din moment ce hârtia se pretează cam la orice utilizare necesară, munca de la Smurfit Kappa nu se oprește niciodată. Balot cu balot, sortiment cu sortiment, tonă cu tonă de material reciclabil trebuie descărcate din camioane, duse în zonele de depozitare și de acolo mai departe, în producție. „Așa că aici nu ajungem prea departe cu răbdarea dacă nu vrem să vedem munți de deșeuri de hârtie”, remarcă Astrid Sprenger zâmbind.

Muncă grea, utilaj puternic

Privit de sus, ce se întâmplă la fabrica Smurfit Kappa seamănă un pic cu o instalație artistică: movile mari, colorate, de material, între care se mișcă mici puncte roșii constant de colo-colo. Punctele descresc movilele ici, le cresc dincolo – le ridică, le coboară, le manevrează și le conduc aproape fără oprire. „Stivuitoarele cu contragreutate, de la Linde, sunt inima logisticii noastre”, spune Tobias Jäkel, maistru la Rohstoffhof, despre impresionanta operă de artă. Numai în sectorul deșeurilor de hârtie acționează douăsprezece stivuitoare de la specialistul din Aschaffenburg, majoritatea în gama de încărcare de cinci tone. „Le folosim pentru a încărca și descărca camioanele din tura de zi, de luni până vineri, între orele 7:00 și 16:00. Cu toate acestea, cea mai solicitantă muncă pentru utilaje este alimentarea în producție: funcționează practic non-stop, 365 de zile pe an. Numai cu acestea din urmă și avem 500 de tone de mărfuri pe zi și 500 de ore de funcționare pe lună”, spune expertul în logistică.

Modelul H50, de la Linde Material Handling, în acțiune

Unde anduranța întâlnește forța

Și comparația este perfectă. Deoarece stivuitoarele cu contragreutate de la Smurfit Kappa nu trebuie doar să exceleze în funcționarea continuă, ci trebuie să fie și puternice. Și puterea în acest caz nu vine de la băuturile cu proteine, ci de la pompa de motorină. „Stivuitoarele diesel au fost întotdeauna prima noastră alegere, pentru că intensitatea aplicațiilor este enormă”, rezumă Tobias Jäkel. „Atât în timpul manevrelor de ridicare, cât și în timpul manevrelor de conducere, oamenii noștri mișcă stivuitoarele aproape constant la încărcare maximă. Cele mai lungi pauze sunt de obicei opriri de 10 minute pentru alimentarea cu combustibil.”

În aceste aplicații extrem de intensive, operatorii și stivuitoarele se contopesc aproape inevitabil într-o unitate. Tensiunea dintre cei responsabili a fost cu atât mai mare când, în noiembrie 2021, Linde Material Handling a pus la dispoziție un utilaj prototip pentru noua generație de stivuitoare cu contragreutate H35 – H50, pentru a oferi posibilitatea rulării de probă. „Dacă o generație de echipamente, precum modelul H50 precedent, de la Linde, și-a dovedit utilitatea de-a lungul anilor, oamenii noștri sunt logic deosebit de critici de îndată ce aducem ceva nou la fabrică”, spune logisticianul Jäkel de la Smurfit Kappa.

Ștacheta era foarte sus...

... și noul H50 trebuia să funcționeze complet din primul schimb, fără perioadă de grație: dotat cu o clemă specială pentru baloți de hârtie, stivuitorul a fost îndreptat direct spre aprovizionarea non-stop în producție. „Logistica noastră este organizată în așa fel încât angajații primesc comenzile prin intermediul terminalelor din utilaje. În funcție de planul de producție, scot baloții de hârtie uzată din depozit, îi aduc în producție, îi așază pe mașini și se întorc. Acest lucru se desfășoară continuu pe toată durata schimbului”, explică Tobias Jäkel. Exigențe deosebit de mari: operatorii parcurg aproape jumătate din traseu, care are o lungime totală de până la 200 de metri, în marșarier. Aici vizibilitatea este totul, bineînțeles din perspectiva siguranței muncii, dar și în ceea ce privește performanța de manipulare. „Și iată-ne – și vorbesc efectiv în numele întregii mele echipe – foarte surprinși de cât de mult s-a îmbunătățit vizibilitatea la noul dispozitiv. Și era deja bună înainte. Datorită suprafețelor mari de sticlă, senzația din cabină este ca și cum ai fi afară” spune Jäkel cu convingere. Că acesta nu este deloc cazul devine evident mai târziu, când termometrul scade sub zero iarna: „În ceea ce privește controlul temperaturii, noua generație merge cu un pas mai departe cu performanța, ceea ce face munca în aer liber mult mai plăcută”, adaugă specialistul în logistică. „Așa că poate veni următoarea vară cu arșiță.”

Fabrica noastră nu este chiar traseu de karting, chiar dacă aici lucrurile sunt cel puțin la fel de rapide. Este deci cu atât mai important pentru noi să menținem cât mai scăzut impactul vibrațiilor asupra angajaților noștri.

Post de lucru bun, performanță sporită de lucru

În general, după cum raportează managerii Astrid Sprenger și Tobias Jäkel, operatorii au observat foarte repede că nevoile lor au constituit o prioritate de top în cadrul dezvoltării. Pe lângă utilizarea excelentă a tuturor funcțiilor de conducere și de ridicare, echipa a lăudat senzația operării utilajelor. Sprenger: „Fabrica noastră nu este chiar traseu de karting, chiar dacă aici lucrurile sunt cel puțin la fel de rapide. Este deci cu atât mai important pentru noi să menținem cât mai scăzut impactul vibrațiilor asupra angajaților noștri.”

Designul general al stivuitorului – de la șasiul decuplat până la scaunele cu suspensie pneumatică – este imediat de observat aici, adaugă colegul său, care a petrecut deja multe ore pe acest echipament. „Pentru noi, ergonomia și confortul nu au de-a face doar cu protecția sănătății, ci foarte mult și cu motivația. Dacă economisim în locul greșit și începem cursa cu stivuitoare fără caracteristici precum aerul condiționat, scaune pneumatice și altele asemenea, pierdem de la început cei mai buni angajați”, știe Astrid Sprenger. Desigur, la acest aspect contribuie și nivelul excelent de siguranță al noii generații de stivuitoare: la fel ca toate stivuitoarele cu contragreutate de la Smurfit Kappa, și acest model este dotat cu funcția Linde Safety Guard. Dacă sunt persoane care trebuie să treacă prin incintă pe jos, primesc o așa-numită unitate portabilă. Această unitate avertizează pietonil despre utilajele care se apropie. În același timp, operatorii primesc informații despre persoanele din apropierea stivuitorului prin intermediul unor semnale de avertizare vizuale și acustice. În plus, echipamentul de testare este dotat în față cu luminile strălucitoare Linde Verti Lights, în timp ce LED-Stripes montate în spate oferă siguranță suplimentară la marșarierul frecvent utilizat. „Nu am avut până acum aceste tehnologii în flotă – dar probabil le vom face dotări standard pe viitor”, confirmă Jäkel.

Motostivuitorul cu motorină H50, de la Linde, oferă cea mai bună vizibilitate.
Motostivuitorul cu motorină H50, de la Linde, pentru utilizare rapidă în exterior
Motostivuitoarele cu motorină H35 – H50, de la Linde Material Handling, în utilizare în timpul nopții
Motostivuitorul cu motorină H50, de la Linde, oferă cea mai bună vizibilitate.
Motostivuitorul cu motorină H50, de la Linde, pentru utilizare rapidă în exterior
Motostivuitoarele cu motorină H35 – H50, de la Linde Material Handling, în utilizare în timpul nopții

Pe asta vă puteți baza

Între timp, noua generație Linde H50 de la Smurfit Kappa a trecut prin mai multe posturi de lucru, unul după altul, în câteva luni – cu operatori fericiți în cabină și manageri fericiți la birou. „Performanța de manipulare a modelului nou este cu adevărat impresionantă”, subliniază Astrid Sprenger aruncând o privire asupra cifrelor. „Orice altceva ne-ar fi surprins în mod egal, pentru că H50 oferă putere maximă chiar și în cele mai dificile situații și în același timp, este foarte sensibil la manevrare”, adaugă Tobias Jäkel. O circumstanță dezvăluită prompt celor doi profesioniști în logistică odată cu utilizarea echipamentului în cea mai aglomerată perioadă a anului: „Săptămânile din preajma Crăciunului sunt deosebit de solicitante aici, deoarece trebuie să depozităm și mai multe materiale și produse finite în incinta noastră. Într-un fel, un test suplimentar de anduranță”, descrie Jäkel. Un test pe care noul model l-a trecut cu brio și la capitolul fiabilitate. Concluzie unanimă: „Până acum bilanțul ne-a convins pe toți”, rezumă Astrid Sprenger: „Pe hârtie – și bineînțeles cu hârtie.”

Motostivuitorul H50, de la Linde Material Handling, la Smurfit Kappa

Smurfit Kappa

Cu aproximativ 350 de locații, Smurfit Kappa este lider european în producția de ambalaje din carton ondulat, hârtie brută ondulată și ambalaje bag-in-box. La fabrica din Diemelstadt-Wrexen, în nordul landului Hessen, aproximativ 300 de angajați de la Smurfit Kappa Wrexen Paper & Board se ocupă de producția de hârtie brută ondulată și carton grafic. Pentru intralogistica sa, specialistul în hârtie se bazează de mulți ani pe tehnologia de la Linde Material Handling. Un total de aproximativ 40 de echipamente Linde sunt în utilizare la fabrică. Pe lângă diversele echipamente de depozitare, aproximativ 25 de stivuitoare cu contragreutate dispun de capacități portante între 2,5 și 7,0 tone. Flota de stivuitoare este gestionată cu ajutorul sistemului Linde de management al flotei, connect Service-ul este asigurat de doi angajați detașați permanent ai partenerului, care deservesc echipamentele în atelierul lor intern.